Internacional 03/11/2015

Joan Tubau, director general de MSF: "Cal arribar fins al final, està en joc el respecte al dret humanitari"

Entrevista al director general de MSF Espanya, Joan Tubau, sobre l'atac a l'hospital de Kunduz

Cristina Mas
3 min

BarcelonaJoan Tubau (Cornellà de Llobregat, 1965), director general de la secció espanyola de Metges Sense Fronteres, participa en les protestes d'avui arreu del món per reclamar una investigació internacional que aclareixi l’atac a l’hospital de Kunduz.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’atac és un abans i un després?

Malauradament no és el primer cop que els nostres hospitals són atacats. El que fa extraordinari aquest cas és el fet que es tracta d’un atac precís i sostingut d’una hora sobre la part més crítica d’un hospital en funcionament, que era una referència en l’atenció a ferits de guerra en una de les regions més violentes de l’Afganistan. Per la seva magnitud i per com s’ha desenvolupat, és fonamental que puguem entendre què ha passat. Si això vol dir que ara el nostre personal, i el conjunt de treballadors humanitaris arreu del món, estan en perill. Saber què ha passat i que no tornarà passar.

El personal de MSF assumeix molts riscos, però comptàveu que una cosa així podia passar?

De cap manera. L’hospital era ple de pacients i de personal: abans de l’atac s’havien ingressat un centenar de ferits de guerra, i en el moment de l’atac s’estaven fent intervencions quirúrgiques. No ens podíem imaginar un atac tan precís per part d’un dels actors del conflicte. Els Estats Units, com altres països, s’han avingut a signar una sèrie de normes legals que fan que les guerres tinguin regles i que aquestes regles es respectin. Si no hi ha una explicació clara, s’estarà menyscabant aquest marc ètic que és el dret internacional humanitari. I això tindria conseqüències molt greus no només per a la nostra organització, sinó també per al sistema de Nacions Unides i per les lleis de la guerra, que hi són per protegir els més vulnerables.

Han modificat els protocols de treball de MSF?

Els hem reforçat, però són els que són i estan pensats per a situacions com aquesta. L’hospital estava perfectament identificat, un dels pocs de la ciutat il·luminat 24 hores al dia, era un edifici emblemàtic i conegut a la regió. No es pot fer més. Al final nosaltres no tenim cap altra eina, més enllà d’una comunicació transparent i clara cap als actors internacionals, que són els que tenen la responsabilitat de fer respectar les lleis de la guerra.

Què es pretén atacant un hospital?

És inexplicable. L’hospital atenia de manera indiferent les víctimes dels dos bàndols. Per això cal arribar fins al final. Respectem les investigacions de l’OTAN i dels Estats Units, però no arribaran fins al final. I és fonamental que aquesta pregunta tingui una resposta.

Quines novetats hi ha sobre la investigació?

Cap. La comissió s’ha activat: això vol dir que s’ha constituït i que ha demanat permís per investigar tant al govern de l’Afganistan com al dels Estats Units. És un mecanisme formal, burocràtic, regulat dins dels protocols de les convencions de Ginebra. Ara per ara no han tingut cap resposta. Com que és el primer cop que la comissió es posa en marxa, no sabem quant de temps esperaran. Però sense aquest vistiplau no hi haurà una investigació internacional independent. Si no s’investiga el que ha passat, sobretot pel paper que hi tenen els estats, pot ser la pena de mort del dret internacional humanitari i les lleis de la guerra. La comissió està subscrita per 78 estats, i qualsevol d’ells es podria haver posicionat de manera ferma per activar la comissió i cap d’ells ho va fer, tampoc l’estat espanyol, que hauria d’estar interessat a saber per què ha passat. És un paper molt trist.

stats