La crisi de govern de Boris Johnson s'accentua amb la dimissió de la ministra de Treball i Pensions

Amber Rudd abandona el Partit Conservador i posa el 'premier' contra les cordes

De mal en pitjor. L'estrella ascendent del primer ministre britànic, Boris Johnson, s'apaga a velocitat de vertigen. El 'premier' ha rebut aquest dissabte a la nit una nova bufetada política, tan o més dura que la simbòlica dimissió del seu germà, que va renunciar al càrrec de Secretari d'Estat i de Parlament fa només dos dies. La ministra de Treball i Pensions, Amber Rudd, també ha presentat la dimissió i ha abandonat la disciplina del Partit Conservador. Rudd, una 'remainer' que va fer campanya per Jeremy Hunt en les primàries conservadores del juliol passat, es va incorporar a l'equip de Johnson convençuda que el nou primer ministre britànic buscava un acord de sortida amb el Brexit. 

L'expulsió, aquesta setmana, de 21 membres del Partit Conservador després que votessin contra el govern a l'hora de prendre el control de la cambra i en el moment de votar la llei que barra el pas al no-acord ha provocat la renúncia, tan inesperada com sorprenent, de Rudd, que infligeix un cop que podria ser definitiu en el prestigi de Boris Johnson i, de retruc, en el rumb que prenguin els esdeveniments en relació al procés del Brexit els pròxims dies. 

Rudd ha escrit a Twitter les raons de la seva marxa. "He renunciat al càrrec i abandono la disciplina conservadora. No puc resistir-hi quan els conservadors moderats i lleials en són expulsats. He parlat amb el primer ministre i el meu president d'associació per explicar-los-ho. Continuo compromesa amb els valors del One Nation [una associació de tories moderats], pel qual em vaig implicar en la política".

El primer ministre Johnson ha rebut la notícia mentre passava el cap de setmana a la propietat de la reina a Balmoral, Escòcia, on és des d'aquest divendres, després d'iniciar un viatge de caràcter electoral al comtat d'Aberdeen.

Arraconat per l'estratègia que ha seguit després de demanar la suspensió del Parlament i d'intentar, sense èxit, que l'oposició acceptés el repte de convocar unes eleccions per al 15 d'octubre, les opcions de Johnson són cada cop més limitades. I l'erosió d'haver acomiadat del partit membres veterans, alguns dels quals fins fa vuit setmanes presents al govern, no l'ajuda gens.