Widodo, el primer president d'Indonèsia d'origen humil

El nou cap d'estat jura el càrrec prometent reformes polítiques i transparència

Joko Widodo ha jurat càrrec aquest dilluns com a nou president d'Indonèsia, convertint-se en el primer dirigent que no prové de l'elit militar o política en la quarta democràcia més gran del món, amb 249,8 milions d'habitants segons les darreres dades del Banc Mundial. 

En tant sols 9 anys, Widodo ha protagonitzat un ascens polític inèdit en aquell país. Ha passat de ser un desconegut a dirigir l'alcaldia de Solo, la seva ciutat natal, durant dos mandats, ser escollit governador de Jakarta l'any 2013 i derrotar en les eleccions presidencials l'exgeneral Prabowo Subianto, exgendre de l'antic president del país, Suharto.

El seu origen modest, un estil atípic d'exercir la política a Indonèsia proper a la gent, i una imatge de líder honest i eficient són les claus del seu èxit polític. Com a alcalde i governador, es distingia per practicar una tècnica que es coneix com a "blusukan" ("visita espontània" en javanès), que consisteix en visitar les barriades per parlar en persona amb els veïns i presentar-se per sorpresa davant els seus subordinats per frenar possibles trames de corrupció.

Regeneració i creixement

Contràriament a altres polítics indonesis, Widodo, un apassionat de la música 'heavy metal', no està avalat per una educació superior a l'estranger, però és llicenciat en enginyeria forestal i té dots de fuster heretades del seu pare.

Als seus 53 anys, té el clar objectiu de regenerar el país i superar les pràctiques de corrupció i despotisme, molt presents des del llarg mandat de Suharto -segon president de la República d'Indonèsia entre 1967 i 1998-, el líder més corrupte de la història segons l'organització Transparència Internacional. Els tres pilars del seu programa seran la lluita contra la pobresa, les millores en l'educació i la sanitat.

Widodo ocuparà el càrrec durant cinc anys i s'enfronta a grans reptes per impulsar el creixement del país, reduir l'elevat dèficit que pesa sobre la moneda indonèsia i millorar les condicions de vida dels habitants d'Indonèsia.


Més continguts de