Jordània executa dos terroristes com a venjança per l'assassinat del pilot

Han penjat Sayeda al Rishawi, sentenciada a mort des del 2007, i Ziad al Karbuli, antic ajudant del líder terrorista Abu Musab al Zarqaui

Reacció llampec de les autoritats jordanes, que aquesta matinada han executat dos terroristes sentenciats a pena de mort com a resposta a la mort del pilot jordà Muaz Kasasbeh, capturat el 24 de desembre a Síria, quan el seu avió es va estavellar en territori que controla l'Estat Islàmic.

Hores després que l'Estat Islàmic fes públic el vídeo en què es veu Kasasbesh, de 27 anys, cremat viu a l'interior d'una gàbia, Jordània ha decidit accelerar els tràmits per executar a la forca Sayeda al Rishawi, sentenciada a mort des del 2007. Al seu costat, també han penjat Ziad al Karbuli, antic ajudant del líder terrorista Abu Musab al Zarqaui.

Els jihadistes havien demanat l'excarceració d'Al Rishawi a canvi d'alliberar el periodista japonès Kenji Goto, decapitat dissabte passat, i de perdonar la vida a Kasasbeh, entres estaven en captivitat.

Les negociacions es van suspendre dijous de la setmana passada després que les autoritats d'Amman sol·licitessin una prova de vida de Kasasbeh com a condició per alliberar la dona. Però com que els milicians no n'han donat mai cap, Jordània va mantenir la reclusa a la presó.

Al Rishawi va ser empresonada a Jordània el 2005 per haver participat, el 9 de novembre d'aquell any, en una cadena d'atemptats contra tres hotels a Amman en què van morir 60 persones.

Segons una confessió televisada de la mateixa Al Rishawi, que el 2007 va ser condemnada a morir a la forca, el seu marit va detonar la càrrega que portava adossada al cos en una sala d'un hotel, però ella va ser incapaç d'activar el mecanisme del seu cinturó explosiu.

Després de l'emissió del vídeo de l'assassinat del pilot jordà, cremat viu dins una gàbia, l'exèrcit va prometre "venjança" i el rei Abdullah II, que es trobava de visita oficial als Estats Units, va suspendre el seu viatge per tornar a Jordània. Abans, però, es va reunir d'urgència –i fora de l'agenda oficial– amb el president nord-americà, Barack Obama, per reforçar el compromís dels dos països d'enderrocar l'Estat Islàmic i de continuar amb els bombardejos.

Després de qualificar de "criminals" els jihadistes que van matar Kasasbeh, el monarca ha subratllat que els botxins no representen la religió islàmica i ha assegurat  que "el valent pilot va morir en defensa del seu credo, la seva pàtria i la seva nació".

La difusió del vídeo del pilot ha suscitat una reacció internacional de solidaritat amb Jordània al llarg de tot el planeta, des del Japó, que en les últimes setmanes ha vist com els jihadistes han decapitat dos dels seus ciutadans, fins a l'ONU. A Amman, centenars de persones han sortit al carrer en memòria del jove assassinat.

Més continguts de