Julian Assange diu que es lliurarà a la policia si l'ONU no li dóna la raó

El fundador de Wikileaks, refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres des de fa tres anys i mig, espera el veredicte divendres

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, que des de fa tres anys i mig està refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, ha assegurat que es lliurarà a la policia britànica si la investigació de l' ONU sobre el seu cas no li dóna la raó. Assange va demanar asil polític al govern de Rafael Correa per evitar l'ordre de detenció d'un tribunal britànic per extradir-lo a Suècia, on se'l reclama perquè declari per una denúncia d'abusos sexuals. Assange sempre ha negat els càrrecs i assegura que el procés és un muntatge per evitar que el portal de les filtracions continuï revelant secrets de governs i empreses.

El grup de l' ONU sobre detencions arbitràries s'ha de pronunciar divendres sobre el cas d' Assange. La BBC ha avançat aquest dijous que segons les seves informacions el veredicte serà favorable al periodista australià. Des del juny del 2012 Assange està reclòs a la seu diplomàtica i fa uns quants dies que davant de l'edifici hi ha policies per detenir-lo en el moment que posi un peu fora de l'ambaixada. Assange no ha estat acusat de res i les autoritats sueques el reclamen perquè declari per una denúncia d'abusos sexuals presentada per dues dones. Una d'elles va explicar fa unes setmanes que la policia l'havia pressionat per denunciar el fundador de Wikileaks.

El recurs al grup de l'ONU és l'últim d'Assange per demostrar que és víctima d'una detenció il·legal. En una declaració publicada a Twitter, Assange diu que "si l'ONU diu demà que he perdut el meu cas contra el Regne Unit i Suècia sortiré de l'ambaixada a mitja nit i acceptaré la meva detenció per la policia britànica, ja que no hi ha perspectives d'apel·lar. En canvi, si guanyo i es demostra que els estats han actuat de manera il·legal, espero que em retornin immediatament el passaport i que no intentin detenir-me".

L'advocat d' Assange ha reiterat que vol anar a declarar a Suècia per netejar el seu nom, però que no vol fer-ho en condició de detingut. L' Equador i Suècia van arribar a un acord fa unes quantes setmanes que el fiscal suec podria interrogar Assange dins l'ambaixada.

Assange es nega a acceptar aquesta via perquè considera que Suècia el podria extradir als Estats Units, on pesa contra ell un procés penal per revelació de secrets.

Més continguts de