Internacional 03/02/2016

Juncker assegura que la proposta per al Regne Unit és "justa" per a tots

L'Eurocambra es mostra dividida sobre les implicacions de l'oferta de la UE per evitar el 'Brexit', mentre que Cameron defensa avui l'esborrany d'acord al parlament britànic

Agències
2 min
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, saluda aquest dimecres el líder de l'euroescèptic UKIP, Nigel Farage, al Parlament Europeu. PATRICK SEEGER / EFE

Estrasburg / LondresEl president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, considera "justa" tant per a Londres com per als altres estats membres de la UE la proposta d'acord amb el Regne Unit presentada aquest dimarts pel president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una intervenció davant del ple de l'Eurocambra, Juncker ha defensat el mecanisme pel qual el Regne Unit podrà limitar els beneficis socials de treballadors comunitaris, però ha insistit que aquest serà gradual i durarà un període màxim de quatre anys perquè ha de ser compatible amb els tractats comunitaris.

Cliqueu aquí per llegir les claus de la proposta de la UE a LondresAixí mateix, ha recordat que la proposta atorga un major paper als parlaments nacionals, als quals es concedeix una "targeta vermella" per oposar-se i poder aturar la tramitació de propostes legislatives de la Comissió. Pel que fa al mercat interior i a la zona euro, Juncker ha considerat "legítim" que la proposta inclogui un mecanisme per protegir els interessos dels països que com el Regne Unit no pertanyen a la moneda única, alhora que manté la possibilitat de tenir "més Europa" per a aquells que ho desitgin.

Amb tot, el polític luxemburguès ha dit que sempre ha defensat que el Regne Unit continuï a la UE sobre la base d'un "acord just", i ha explicat que ha treballat sobre la proposta en estreta col·laboració amb Tusk i amb el primer ministre britànic, David Cameron.

Tot i les paraules de Juncker, el Parlament Europeu s'ha mostrat dividit sobre les implicacions de la proposta d'acord amb el Regne Unit -i que la UE espera formalitzar a la cimera de líders europeus dels dies 18 i 19 de febrer-. Els líders dels grups del Partit Popular Europeu i dels socialdemòcrates han estat més positius sobre, encara que han reconegut que queden aspectes per concretar. D'altres, en canvi, com els liberals de l'ALDE i l'Esquerra Unitària han criticat obertament alguns aspectes, com el fet que no es tingui prou en compte a l'Eurocambra.

Mentrestant, Cameron explica aquest mateix dimecres la proposta d'acord al parlament britànic, on busca convèncer a als diputats -especialment els de l'àrea euroescèptica del seu propi partit- dels beneficis del pla presentat per Tusk. Cameron ha defensat que el text conté els punts fonamentals de reformes que ha sol·licitat el govern britànic: la competitivitat, la integració europea, l'accés al mercat únic dels països que no estan en l'euro i la immigració.

stats