Bòsnia
Internacional 16/10/2012

Karadzic creu que "hauria de ser premiat" i no jutjat, perquè va fer "tots els possibles per acabar amb la guerra" de Bòsnia

L'exlíder dels serbis de Bòsnia assegura que mai havia sentit a parlar del genocidi de Srebrenica, on les seves tropes van matar 8.000 musulmans. Karadzic ha començat la seva defensa al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, acusat de crims de guerra i lesa humanitat

Agències
1 min
Radovan Karadzic, durant la seva defensa / EFE

L'HaiaL'exlíder dels serbis de Bòsnia Radovan Karadzic ha dit aquest dimarts en el primer dia de la seva defensa en el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) que hauria de "ser premiat" perquè va fer "tot l'humanament possible per acabar amb la guerra" que va viure Bòsnia entre el 1992 i el 1995.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Definint-se com un home culte i "de maneres suaus que sap entendre els altres", Karadzic ha assegurat que mai va discriminar la població musulmana de Bòsnia, els quals ha acusat d'haver iniciat el conflicte.

"És una equivocació pensar que els serbis van començar la guerra de Bòsnia. L'inici de la guerra no té res a veure amb mi", ha afirmat davant els jutges.

"Mai havia sentit a parlar del que va passar a Srebrenica"

Karadzic, que ha dit que es va limitar a "defensar" la unitat territorial de l'antiga Iugoslàvia, està acusat, entre altres càrrecs, de crims de guerra i lesa humanitat pel genocidi l'any 1995 de gairebé 8.000 musulmans a la localitat bosniana de Srebrenica.

L'acusat ha dit que no sabia res del genocidi de Srebrenica fins que no va arribar al TPII. "Mai havia sentit a parlar del que va passar fins que no vaig arribar aquí", ha assegurat. "No hi havia indicis que hi hagués hagut civils assassinats" en aquesta localitat protegida per les Nacions Unides, ha dit.

Sobre el setge de Sarajevo, ha declarat que sempre ha sentit "vertader horror per tècniques com les dels franctiradors, tot i que ha reconegut que és una estratègia militar possible".

stats