Violència talibana
Internacional 12/07/2011

Ahmad Wali Karzai, germà del president afganès, mor en un atemptat

Era el governador de Kandahar i ha estat el polític amb un càrrec de més responsabilitat assassinat en els darrers mesos. Els talibans reivindiquen l'atac com una gran victòria

Agències
1 min
Ahmad Wali Karzai, germà del president afganès. REUTERS

KANDAHAR (Afganistan)Ahmad Wali Karzai, germà del president afganès, Hamid Karzai, ha estat assassinat d'un tret aquesta nit a casa seva, a la ciutat de Kandahar. Segons la BBC, li ha disparat el seu propi cap de seguretat, a qui també han matat gairebé immediatament. El diari NYT atribueix l'acció a un "visitant habitual". Els talibans han reivindicat l'atemptat, que han considerat un dels seus èxits més importants en els darrers deu anys de guerra contra els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El germà del president era el governador de la província de Kandahar, i un dels principals aliats dels Estats Units a l'Afganistan. És la víctima amb més pes polític de la sèrie de dirigents i responsables policials assassinats que viuen l'Afganistan des de fa mesos. Els analistes de la BBC expliquen que era un senyor de la guerra implicat en la corrupció, que havia estat obertament implicat en el tràfic de drogues i que havia format una milícia pròpia per protegir-se. Els seus partidaris argumenten que és un defensor dels drets dels paixtus.

Wali Karzai havia sobreviscut a diversos atemptats, el més recent un atac amb coets el 2009, quan viatjava cap a Kabul. Un any abans va explotar un dipòsit de benzina molt a prop de l'edifici oficial on presidia una reunió. El 2003 havia patit un altre atac a casa seva.

Sarkozy a Kabul

El president afganès s'ha reunit avui a Kabul amb el seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, que ha anunciat la retirada d'un miler de soldats (una quarta part del contingent francès que participa en l'ocupació del país) per finals de 2012.

stats