Kerry diu que els EUA no reconeixeran el referèndum "il·legal" de Crimea

Obama ha dit que confia en la diplomàcia per solucionar la situació d'Ucraïna

El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha afirmat aquest divendres que el seu país no reconeixerà el resultat del referèndum "il·legal" previst per a aquest diumenge a Crimea i ha expressat el seu "fort suport" al nou govern d'Ucraïna.

Kerry, que s'ha reunit durant cinc hores amb el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, a Londres, ha donat una roda de premsa a la sortida de la trobada i ha dit que el president rus, Vladímir Putin, "no prendrà decisions" per solucionar el conflicte ucraïnès fins a conèixer el resultat de la consulta popular a Crimea.

"Els Estats Units volen que es respecti la sobirania d'Ucraïna", ha apuntat Kerry.

El responsable del govern nord-americà ha assenyalat a més que és Ucraïna qui pot autoritzar la celebració del referèndum sobre la sobirania de Crimea i que el resultat de la consulta de diumenge no serà reconegut ni pel seu país ni per la comunitat internacional.

Per Kerry, Rússia té diverses opcions al davant, com donar suport a l'autonomia de Crimea, i segons la seva opinió una ratificació del vot de diumenge per part del Parlament rus significarà "una annexió per la porta del darrere" de la península.

"Seria una decisió d'enormes conseqüències pel que fa a la comunitat global", ha apuntat.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha insistit també que no estan "posant en qüestió els drets de Rússia", de la qual ha dit que considera "molt important" la república autònoma ucraïnesa de Crimea, on la majoria de la població és russa.

Però "si es prenen les decisions equivocades, llavors hi haurà conseqüències", ha reiterat Kerry, com ha fet en els últims dies, ja que "les lleis internacionals han de ser obeïdes i protegides".

El secretari d'Estat nord-americà ha mostrat la seva "profunda preocupació" per l'enviament de forces russes a Crimea i a la frontera amb el sud-est d'Ucraïna. Durant la reunió, Kerry ha traslladat a Lavrov la "creixent inquietud" que provoca en la població ucraïnesa el desplegament militar rus a la frontera.

Obama confia en la diplomàcia

Per la seva part, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha dit des de Washington que confia en una solució diplomàtica per a la crisi d'Ucraïna, a falta de només dos dies perquè la república autònoma ucraïnesa de Crimea celebri el polèmic referèndum sobre la seva incorporació a Rússia.

Obama ha tornat a advertir a Rússia que hi haurà "conseqüències" si "segueix violant" la sobirania d'Ucraïna, encara que ha afegit: "Seguim tenint l'esperança que es pot arribar a una solució diplomàtica".

Els Estats Units i Europa "romanen units, no només en el seu missatge sobre la sobirania d'Ucraïna, sinó també en la idea que hi haurà conseqüències si, de fet, aquesta sobirania segueix sent violada", ha destacat Obama.

Ban demana a Putin que eviti una escalada del conflicte a Ucraïna i negociï

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha parlat avui amb Putin, i li ha demanat que eviti un agreujament de la situació a Ucraïna i negociï una solució política duradora per a la crisi.

Ban, en declaracions als periodistes, ha expressat la seva preocupació per les conseqüències que pot tenir el referèndum de Crimea. "La situació i les emocions s'han endurit amb el referèndum", ha assenyalat el diplomàtic coreà, per qui no s'haurien de dur a terme "accions precipitades" d'aquest tipus, més quan poden tenir "un impacte sobre la sobirania, unitat i integritat territorial d'Ucraïna".

Ban ha assegurat que el país es troba en "una cruïlla" i ha advertit dels riscos que es plantegen si les postures es continuen distanciant.

"Insto a evitar tota provocació. L'atenció s'ha de centrar a establir un diàleg polític", ha assegurat el secretari general de l'ONU, que ha ressaltat que és possible resoldre el conflicte de manera pacífica.

En la conversa telefònica amb Ban, Putin ha defensat la legitimitat del referèndum d'annexió a Rússia que s'ha convocat a Crimea per a diumenge, segons ha informat el servei de premsa del Kremlin en un comunicat.

Més continguts de