Kim Jong-un envia la seva mà dreta als EUA per tancar els detalls de la reunió amb Trump

La trobada entre els dos líders podria tenir lloc el 12 de juny, tal com estava previst

Tot i que la històrica trobada entre Donald Trump i Kim Jong-un segueix sent incerta, aquest dimarts un representant del règim nord-coreà ha viatjat als Estats Units per, suposadament, acordar els últims detalls de la reunió.

En un principi, la cimera entre els dos líders estava prevista per al 12 de juny a Singapur, però fa una setmana el president nord-americà va sorprendre tothom en anunciar que la desconvocava perquè no es refiava de les intencions de Pyongyang. Només 24 hores després d'haver-ho comunicat, però, Trump va reconsiderar la seva postura i va dir que la trobada encara es mantenia.

Una visita decisiva

L'encarregat de traslladar-se fins al país nord-americà ha sigut Kim Yong-chol, un dels homes de confiança de Kim Jong-un. Segons ha informat l'agència sud-coreana Yonhap, Kim Yong-chol ha aterrat aquest dimarts a l'aeroport de Pequín, des d'on està previst que voli a Nova York dimecres.

El moment en què Yong-chol trepitgi terra nord-americà serà també històric: des de fa dues dècades cap representant polític de Corea del Nord del seu rang ha visitat els Estats Units, l'últim va ser el militar Jo Myong-rok, quan l'any 2000 va visitar el llavors president del país, Bill Clinton.

Segons ha transcendit, el representant nord-coreà es reunirà amb el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, que també va visitar recentment Corea del Nord per preparar la històrica cita. Quan ell va visitar el país asiàtic, a més de Kim Yong-chol, també el va rebre el president del país, Kim Jong-un, per tant, seria possible que Donald Trump tingui pensat rebre ara el representant nord-coreà als Estats Units. El lloc de trobada, segons apunta l'agència sud-coreana, podria ser la Torre Trump, a Nova York.

Les claus de la cita

S'espera que aquesta sigui l'última trobada entre representants d'alt rang dels dos països i, per tant, s'augura clau per decidir si finalment se celebra la cimera en la data i el lloc acordat.

Rebaixar les últimes tensions

Malgrat l'acostament entre els dos països, la tensió encara és latent. I és que la desnuclearització del règim nord-coreà genera controvèrsia: és la condició innegociable que Trump posa a sobre la taula per retirar les sancions econòmiques, però Pyongyang acusa Washington d'intentar imposar-li un model unilateral de desarmament, i no un procés gradual i progressiu, tal com desitjaria Kim Jong-un.

A més, el líder nord-coreà no acaba de confiar en els Estats Units, ja que creu que el país nord-americà no ha ofert prou garanties perquè el règim sobrevisqui, i tem una invasió indirecta.

En la reactivació de les converses entre els dos líders ha sigut clau el paper que ha jugat Corea del Nord. De fet, el president sud-coreà, Moon Jae-in, es va reunir dissabte passat amb el seu homòleg del nord per potenciar el compromís de les dues parts per garantir el diàleg i buscar la manera pacífica d'apartar les diferències entre Corea del Nord i els Estats Units per arribar a un acord que beneficiï els dos països, i de retruc, el món.

Sigui com sigui, els analistes descarten, de moment, que es produeixi una nova escalada militar entre els dos eterns rivals. Més encara quan Corea del Nord va mostrar la setmana passada als periodistes estrangers com desmantellava la seva base militar de Punggye-ri, des d'on el règim ha dut a terme fins ara totes les proves nuclears.

Més continguts de