Rússia
Internacional 25/04/2013

El Kremlin multa la primera ONG per negar-se a registrar-se com "agent estranger"

L'organització de control electoral Golos haurà de pagar una multa de 10.000 euros per no complir l'ordre del govern rus. Milers d'organitzacions en defensa dels drets humans i civils s'han negat a registrar-se

Agències
1 min

MoscouL'organització russa Golos, que defensa els drets dels electors i supervisa la transparència dels comicis, s'ha convertit aquest dijous en la primera ONG russa multada per la seva negativa a registrar-se com a "agent estranger". L'organització va denunciar irregularitats en les darreres eleccions parlamentàries i va crear una pàgina web que permetia als ciutadans denunciar el frau electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Golos, contra la qual el Ministeri de Justícia havia obert un procés administratiu, ha estat multada amb uns 10.000 dòlars. Segons les autoritats russes, Golos compleix funcions polítiques en territori rus amb finançament exterior, fet que –segons una nova llei russa– la converteix en agent estranger, segons la controvertida llei promulgada el novembre de l'any passat.

La directora de la ONG, Lilia Shibánova, ha assegurat a l'agència russa Interfax que Golos no rep finançament exterior des que va entrar en vigor la nova llei. L'advocat de Golos ha avançat que l'organització recorrerà a la sentència els properes dies, perquè el considera "injust i il·legal".

"La negativa a registrar-se (com a agent estranger) és la posició de tots els treballadors de Golos perquè considerem que treballem pel bé de Rússia i no complim cap encàrrec d'un Estat estranger", ha subratllat.

El Ministeri de Justícia manté que almenys un dels projectes de l'organització, que promou la transparència electoral a través de l'elaboració d'un Codi Electoral, "vol influir en les decisions que prenen les administracions estatals i a formar corrents d'opinió pública".

stats