Publicitat
Publicitat

El Kremlin ordena registrar les vivendes dels líders de l'oposició

Se'ls acusa dels aldarulls posteriors a la gran manifestació del 6 de maig. Per a dimarts s'ha convocat una altra gran protesta al centre de Moscou, que s'enfronta a les noves sancions de Putin

El Comitè d'Instrucció (CI) rus ha registrat aquest dilluns els domicilis de tres líders de l'oposició no parlamentària (Serguei Udaltsov, Iliá Yashin i Alexéi Navalni) com a part de la investigació penal per la manifestació del passat 6 de maig, informen les autoritats. El Kremlin afegeix que hi haurà almenys set registres més.

La manifestació del 6 de maig, denominada 'marxa de milions', va congregar a Moscou desenes de milers de persones per expressar el seu rebuig cap al president rus, Vladímir Putin, i hi va haver prop de 450 detinguts, cinc hospitalitzats i 20 persones més van haver de ser ateses pels metges, segons les autoritats russes. Segons el ministeri d'Interior, 29 agents de policia van resultar ferits després de fer front als manifestants a la plaça Bolótnaya, fets que van derivar en l'obertura d'una investigació penal per part de la Fiscalia.

Des del passat 28 de maig, les autoritats russes han detingut 12 opositors dins la investigació penal, la majoria joves, acusats d'incitació al desordre públic i agressió als agents de la llei. Les últimes cinc detencions, que van tenir lloc diumenge, i els registres als domicilis dels líders de l'oposició es produeixen en la vigília de la segona 'marxa de milions', convocada per dimarts al centre de la capital russa.

"Estan intentant sabotejar la protesta, fer que hi vagi el mínim nombre de persones possible. Intenten cabrejar els participants més radicals, provocar la gent per convertir un acte pacífic en incontrolable", va denunciar l'històric activista rus Lev Ponomariov.

Els opositors que surtin dimarts al centre de Moscou han de tenir molta cura de no saltar-se la nova llei que va entrar en vigor diumenge, després de ser promulgada per Putin, per endurir les multes i sancions que s'aplicaran als que incompleixin les normes que regeixen la celebració de mítings i actes públics.

La nova llei estipula unes multes màximes de fins a 300.000 rubles gairebé 8.000 euros per a les persones físiques que infringeixin les normes, encara que ofereix com a alternativa el compliment de 200 hores de treball social. La nova llei prohibeix que a la marxa de dimarts hi assisteixin més de 50.000 persones.

Més continguts de