L'ACNUR demana a la UE "solidaritat" amb Itàlia per al rescat dels immigrants

Aquest any han mort més de 2.000 persones intentant travessar el Mediterrani, convertit en una enorme fosa

L'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) ha reclamat aquest dissabte als països de la Unió Europea que es comprometin a ajudar Itàlia a salvar els immigrants que arriben a les seves costes, però també els ha instat a acollir-los després als seus territoris apel·lant al dret humanitari internacional.

Precisament avui ha arribat al port sicilià de Catània, al sud d'Itàlia, un vaixell militar suec amb 650 immigrants a dins i nou cadàvers, trobats per diverses embarcacions al Mediterrani. Les víctimes mortals són set dones i dos homes.

El que passa a Itàlia "és una tragèdia", assegura  en un comunicat l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi. Només el cap de setmana, a les costes italianes hi van arribar  12.600 persones i, des de començaments d'any,  se n'han mort   més de 2.000 intentant arribar a Europa, ha recordat Grandi. "Som només al començament de l'estiu. Sense una acció col·lectiva, podem esperar més tragèdies al mar", ha advertit. 

És per això que ha demanat als membres de la Unió Europea que assisteixin Itàlia en les seves campanyes de rescat en alta mar, "perquè rescatar segueix sent una prioritat", ha subratllat, però també ho és que assumeixin les seves responsabilitats. "Europa, ha afegit, "ha d'estar completament compromesa amb una acció urgent de distribució [d'immigrants i refugiats], incrementar el seu compromís i habilitar noves vies legals d'admissió".

La petició de l'ACNUR respon a la crida a la solidaritat europea feta aquesta setmana pel primer ministre italià, Paolo Gentiloni, que ha parlat d'un país en "estat d'emergència" per l'augment dels fluxos migratoris que han saturat els centres d'acollida.

Des del principi d'aquest any, més de 83.600 persones han arribat a Itàlia per mar, una xifra que representa un increment del 20% respecte al mateix període del 2016. La ruta pel Mediterrani central, entre les costes de Líbia i les illes italianes, ha vist augmentar el trànsit a causa del tancament de la ruta balcànica i de l' acord entre la Unió Europea i Turquia d'impedir l'embarcament d'immigrants a canvi d'ajudes econòmiques. 

Més continguts de