Publicitat
Publicitat

LA RESPOSTA A L'EXTRADICIÓ

Assange demana asil a un país que coarta la llibertat d'expressió

L'Equador, l'opció desesperada del fundador de Wikileaks

El govern equatorià castiga amb penes de presó els mitjans que el denuncien. Ara Assange ha escollit aquest país per burlar l'extradició a Suècia i l'ambaixada de l'Equador a Londres s'ha convertit en el seu fortí.

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha escollit l'Equador per evitar l'extradició imminent a Suècia, on la justícia el reclama per presumptes abusos sexuals. Amagat a l'ambaixada del país andí a Londres des de dimarts, planeja una sortida a la desesperada després que el Tribunal Suprem del Regne Unit tombés l'últim recurs presentat per la seva defensa. L'opció de l'Equador ha sorprès tant partidaris com organitzacions de drets humans i de periodistes, ja que justament la presidència de Rafael Correa té un llarg historial d'atemptats a la llibertat d'expressió i coaccions a periodistes.

Pot detenir-lo la policia?
Els agents entraran a l'ambaixada si reben autorització de dins

Si la policia britànica no rep autorització per entrar a l'ambaixada, Assange només serà arrestat si en surt. Encara que obtingués un visat d'asil polític del govern de l'Equador, toparia amb les forces policials davant de qualsevol intent de sortir de l'edifici. Segons Scotland Yard, la raó és que el periodista ha violat les condicions d'arrest domiciliari al Regne Unit -una situació que manté des del desembre del 2010- perquè ha passat la nit a l'ambaixada en lloc del domicili de Norfolk, una casa cedida per un amic seu a l'est d'Anglaterra.

Per què l'Equador?
Assange va entrevistar Correa a l'abril per a un canal rus

L'Equador va convertir-se l'abril del 2011 en l'únic país de l'Amèrica Llatina que expulsava un ambaixador dels Estats Units per les filtracions de Wikileaks. Els cables posaven de manifest casos de corrupció a la policia equatoriana. El govern de Correa va decidir expulsar Heather Hodges "per no haver sabut argumentar les acusacions infundades".

"Potser Assange sap que Correa l'hi deu una", etzibava ahir José Miguel Viavanco, director de Human Rights Watch a Amèrica, al diari britànic The Guardian . Després d'haver rebutjat una oferta d'asil polític al novembre, el fundador de Wikileaks ha donat una imatge de sintonia amb Correa. De fet, Assange va entrevistar el mandatari a l'abril en el programa setmanal que ha fet per al canal Russia TV, el mitjà oficial del Kremlin en anglès. Després d'una conversa amigable, Correa es va acomiadar així: "Anima't! Benvingut al club dels perseguits".

Què li demanarà Correa?
El president equatorià vol netejar la mala imatge amb la premsa

Correa està en el càrrec des del 2007, però espera ser reelegit el 2013. En aquest sentit, el govern ha regulat que els mitjans no puguin fer una cobertura en directe dels candidats i ara espera que el Constitucional no tombi la mesura, interpretada per organitzacions de drets humans com un cop a la llibertat d'expressió.

Però el president al·lega que és víctima dels mitjans privats del país, que històricament han servit els interessos econòmics de les elits equatorianes. La seva croada particular va traspassar fronteres al febrer, quan el diari El Universo va ser multat amb 40 milions de dòlars i tres anys de presó dels seus propietaris. Pressionat per ONGs, Correa va perdonar-los. L'asil polític d'Assange, doncs, seria una estratègia política que podria donar-li més vots.

Quina altra solució tenia?
El tribunal d'Estrasburg és l'única via que li queda a Assange

El 30 de maig la defensa del fundador de Wikileks va perdre l'última oportunitat al Regne Unit per evitar que Assange fos extradit a Suècia. Ara per ara, l'única opció que té és el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, però haurà d'implorar als jutges que el mantinguin en condicional al Regne Unit, perquè l'apel·lació podria tirar endavant quan ja fos a Suècia.

Com s'ha rebut la notícia?
Suècia només actuarà un cop sigui al país i els EUA no es posicionen

La fiscalia sueca considera que és qüestió de Londres i Quito solucionar el problema. Les autoritats equatorianes han insistit que tenir en compte la sol·licitud d'asil no és cap interferència en el procés. Correa va recalcar ahir des de Rio que el seu era "un país de llibertats".

Més continguts de