Publicitat
Publicitat

GUERRA A SÍRIA

L’Estat Islàmic abat un caça jordà i en segresta el pilot

Jordània ha confirmat que un dels seus pilots ha sigut capturat per l’Estat Islàmic (EI), després que el seu avió fos abatut a Síria. Amman no va aclarir les circumstàncies, però l’EI va proclamar a través de les xarxes socials que havia abatut l’aparell amb un míssil antiaeri. Si fos cert, es tractaria del primer avió de la coalició internacional encapçalada pels Estats Units abatut per la milícia jihadista des que va començar la campanya d’atacs aeris contra l’EI a l’Iraq i a Síria, l’estiu passat.

Els jihadistes van difondre imatges del pilot capturat, a qui van identificar com el tinent Maaz Al-Kassasbeh, de 26 anys. El seu pare va declarar al portal jordà Saraya que la família havia sigut informada del segrest i que les autoritats els havien assegurat que el rei Abdal·lah II segueix personalment el cas. També van mostrar les restes d’un avió de combat.

Per la seva banda, l’Observatori Sirià de Drets Humans, una ONG opositora al règim d’Al-Assad amb una àmplia xarxa d’activistes sobre el terreny, va confirmar que l’EI havia segrestat a Raqqa un pilot àrab no sirià.

Mamoun Abu Nowar, un exgeneral de l’aviació siriana, va declarar a Al-Jazira que l’aparell es podria haver espatllat, però tampoc va descartar que l’EI compti amb antics oficials de l’exèrcit iraquià que poden estar entrenats per utilitzar bateries antiaèries.

Tot i que els Estats Units porten el pes militar de les ofensives a Síria i l’Iraq, compten amb alguns aliats àrabs, que s’han implicat directament en els bombardejos: a més de Jordània, hi ha Bahrain, Qatar, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. Aquests països són reticents a mostrar la seva participació per por de represàlies de l’EI o de l’oposició interna a la col·laboració amb els Estats Units.

Més continguts de