PRÒXIM ORIENT
Internacional 12/11/2016

“L’Estat Islàmic perdrà Mossul”

Testimoni del Iàssir, activista de la resistència contra els jihadistes a la segona ciutat de l’Iraq

Ethel Bonet
4 min
“L’Estat Islàmic perdrà Mossul”

BeirutLa guerra contra l’Estat Islàmic segueix avançant a Mossul, on més d’un milió d’ànimes atrapades a la ciutat assetjada esperen el seu destí. El Iàssir és un d’ells. Tot i el risc que suposa per a ell contactar amb el món exterior, aquest ciutadà de Mossul s’arrisca cada dia a compartir informació sobre el que està passant a l’anomenada capital de l’EI a l’Iraq.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Ens enfrontem a un munt de problemes i riscos només per mirar d’obtenir informació i difondre-la. Encara hi ha accés a internet però el Daeix [acrònim àrab de l’EI] no ens permet fer-lo servir. Utilitzem xarxes de telefonia mòbil 3G si estan disponibles. És molt arriscat, però prenem les màximes mesures de seguretat i precaució. Ho estem fent per la nostra ciutat, perquè realment val la pena”, explica a l’ARA el Iàssir, membre del grup de Facebook Mosulinfo.

“El fet de publicar notícies des de l’interior de Mossul és una gran fita per a nosaltres i és una cosa que frustra el Daeix, perquè volen controlar tota la informació que surt de Mossul”, puntualitza l’activista.

Accions com la d’aquest grup d’activistes formen part de l’anomenada resistència civil de Mossul. Un terme que engloba moltes coses, “des de fumar fins a pintar grafitis a les parets amb la lletra M -inicial de muqawama, “resistència” en àrab-, mirar la televisió per satèl·lit o negar-se a donar sang als combatents del Daeix quan se’n demana”, assenyala el Iàssir.

A Mossul també hi ha una resistència interna armada que lluita contra els jihadistes. El grup més conegut són els Batallons de Mossul, que porten a terme segrestos i assassinats, emboscades i operacions encobertes per prendre el control d’alguns barris i fer-ne fora els combatents de l’EI.

Població civil al punt de mira

Des que les unitats de la novena divisió de l’exèrcit iraquià amb els tancs Abrams han penetrat als barris urbans a l’est i al nord-est de Mossul, la situació s’ha tornat més perillosa per a la població civil. Ja abans que les forces iraquianes avancessin a les portes de Mossul, l’EI va prendre moltes mesures per detenir la gent que intentava fugir de la ciutat: “Bloquejaven les carreteres, no emetien autoritzacions per sortir ni tan sols per raons mèdiques i escampaven la por amb càstigs exemplars, com execucions o decapitacions, quan atrapaven algú que intentava marxar”, diu el Iàssir.

“El Daeix ha excavat trinxeres, ha plantat mines antipersona als camins que condueixen a la ciutat i ha aixecat murs de formigó a les entrades de cada barri”, explica aquest veí de Mossul.

Amb els combats ara carrer per carrer dins de Mossul i els bombardejos aeris de la coalició internacional els civils han optat per quedar-se a casa i no sortir si no és per a una emergència.

La situació és realment perillosa als barris de la riba oriental del riu Tigris, on les tropes iraquianes estan combatent contra els jihadistes porta a porta. La riba occidental està més tranquil·la però l’activitat als carrers és molt limitada i els comerços només obren des de les nou del matí fins a la una del migdia: després la ciutat es queda deserta, segons el Iàssir.

Des de fa tres setmanes no hi ha electricitat: només funcionen els generadors d’alguns veïnats. L’aigua corrent es distribueix només durant unes quantes hores, el menjar ha començat a esgotar-se als mercats i ja gairebé no queden medecines a les farmàcies. La majoria de la gent amb prou feines cobreix les seves necessitats bàsiques, indica aquest veí de Mossul.

“La gent generalment s’amaga a casa fins que el cel està clar després d’un atac aeri. El meu pare sol dir-me: «Quan sentis el so d’una bomba, no tinguis por, ja que significa que estàs fora de perill. Quan no sents la remor, vol dir que estàs mort»”, explica.

Recentment, més d’un centenar de combatents de l’EI han arribat des de Síria per ajudar a defensar la ciutat, diu el Iàssir, però la realitat és que “el Daeix perdrà Mossul perquè la gent d’aquí està contra ells”. “Això és obvi als sermons dels divendres a les mesquites en sentir els imams suplicant i demanant ajuda a Déu perquè ja no tenen poder. El poble de Mossul té grans esperances ara que l’exèrcit iraquià s’està movent ràpidament per alliberar la ciutat, tot i que sabem que no serà una batalla d’un dia”, anhela el Iàssir.

Futur incert

El que més li preocupa a la gent de Mossul és, quan el Daeix caigui, com es podrà tornar a portar una mica d’estabilitat a la segona ciutat de l’Iraq. “Estem preocupats per les milícies xiïtes de Haixed al-Xaabi”, confessa el Iàssir, que tem que es puguin repetir les massacres i matances per venjança contra sunnites que ja hi va haver quan van expulsar els jihadistes de les províncies de Saladí o d’Al-Anbar. Precisament, fa uns dies Amnistia Internacional (AI) va denunciar que combatents que vestien uniformes de la policia federal iraquiana van torturar i van executar extrajudicialment residents dels pobles que havien capturat al sud de Mossul. En concret, AI ha denunciat el cas d’una execució extrajudicial de sis persones, que sospitaven que estaven vinculades amb el grup jihadista.

stats