L'Eurocambra fixa un percentatge mínim de vots per obtenir un escó

La mesura s'inclou en una reforma del sistema d'elecció de l'Eurocambra i afectarà països com Espanya o Alemanya, que ara mateix no tenen aquest llindar

El Parlament Europeu ha aprovat una modificació de la llei electoral europea que fixa els criteris per  elegir els diputats a Estrasburg i una de les principals novetats és que estableix un llindar mínim de vots per obtenir representació.

La nova normativa obligarà països com ara Espanya o Alemanya, que ara no tenen un percentatge de vots mínim per accedir a un escó, a fixar-ne un "que no podrà ser inferior al 3% ni superior al 5% dels vots emesos", segons el text aprovat a l'Eurocambra.

En el cas espanyol, aquesta nova barrera podria deixar fora partits que ara tenen representació a Estrasburg –segons els resultats del 2014– com Esquerra Republicana o Ciutadans –si es fixés el llindar del 5%– o Bildu, el BNG, Compromís o Equo –si fos del 3%–.

Una solució: més d'una circumscripció electoral

"El que podria fer Espanya és acabar amb la circumscripció electoral única per a les eleccions al Parlament Europeu i crear circumscripcions electorals més petites en les quals no hi haurà llindar mínim", explica Danuta Hübner, eurodiputada polonesa del Partit Popular Europeu que ha dirigit els treballs de la reforma electoral.

"Una altra opció seria que les forces polítiques més petites s'ajuntin per tenir més força electoral, unes coalicions que entenc que ja tenen lloc a llocs com Catalunya o Espanya però que potser, ara, hauran de ser més grans", reflexiona aquesta eurodiputada.

Ampli suport a l'Eurocambra

Els grups parlamentaris popular i socialista a l'Eurocambra, amb el suport de bona part dels liberals, va donar llum verda a la reforma electoral dimecres per 315 vots a favor, 234 en contra i 55 abstencions. Una primera votació el mes passat es va aturar a última hora per garantir un suport més ampli del grup liberal.

Entre els més oposats al nou llindar hi ha el grup parlamentari Els Verds/ALE, que integra, entre altres, ERC i Iniciativa. L'eurodiputat republicà, Josep Maria Terricabras, va lamentar fa unes setmanes a l'ARA que els grups majoritaris a l'Eurocambra hagin actuat desatenent les seves reivindicacions.

La decisió de l' Eurocambra haurà de ser ratificada ara pels estats membres, que no s'espera que hi posin grans objeccions, i la idea és que la nova normativa estigui vigent a les pròximes eleccions europees previstes per a l'any 2019.