Internacional 11/03/2011

Espanya vol determinació d'Europa contra Gaddafi

Els 27 posen sobre la taula la possibilitat que el règim libi tingui armes químiques, que podrien avalar una eventual ofensiva militar

Joan Rusiñol
1 min

Brussel·lesLa reunió que els caps d'estat i de govern europeus celebren a Brussel·les ha de servir, segons fonts de la Presidència espanyola, per demostrar al dictador Gaddafi la determinació de la comunitat internacional contra el seu règim. L'objectiu de la declaració final serà constatar que el mandatari libi ha de deixar la presidència i autoritzar la interlocució política amb els rebels i el consell nacional de transició.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El debat està condicionat per les paraules del president francès, Nicolas Sarkozy, per qui s'hauria de considerar una acció "defensiva" una intervenció militar, sempre que quedi acreditat que Gaddafi fa servir armes químiques. Fonts espanyoles admeten que aquesta és una possibilitat real que està sobre la taula i que cal estudiar amb precisió. Tot i això, asseguren que la situació no és comparable amb els pretextos que van motivar la guerra d'Iraq.

El president Zapatero defensa en aquest consell a Brussel·les la necessitat de tenir el paraigua del consens internacional per engegar qualsevol acció, com a mínim en la fase actual. Caldrà veure més endavant què passa si els atacs de Gaddafi a la població es perpetuen i els actors internacionals no es posen d'acord.

stats