L'Iran adverteix Trump que si trenca l'acord nuclear "ho lamentarà com mai en la història"

El president Rouhani eleva la pressió davant la imminent decisió dels EUA sobre el pacte

Sònia Sánchez / Agències

El president de l'Iran, Hassan Rouhani, ha volgut fer avui una advertència clara al president dels Estats Units, Donald Trump, que dissabte que ve, 12 de maig, ha de prendre una decisió definitiva sobre l'acord nuclear signat pel seu predecessor, Barack Obama, i altres potències internacionals: "Si els Estats Units es retiren de l'acord ho lamentaran com mai en la seva història", ha alertat.

En una míting televisat en directe davant de centenars de seguidors, Rouhani també ha assegurat que està preparat per a qualsevol decisió que pugui prendre Trump la setmana que ve. "Tenim plans per resistir qualsevol decisió sobre l'acord", ha afirmat. "Hem donat ordres a la nostra organització d'energia nuclear i al sector econòmic per confrontar la conspiració dels Estats Units contra el nostre país", afegia.

L'advertència de l'Iran arriba just quan les potències signants del pacte també fan mans i mànigues per mantenir Donald Trump dins de l'acord nuclear amb l'Iran. Després de la visita d'estat del president de França, Emmanuel Macron, a Washington, en què va acordar amb Trump que es revisarien alguns dels aspectes de l'acord per poder mantenir els EUA dins del pacte, l'Iran insisteix que no acceptarà cap intent de renegociar el text signat.

" No negociarem amb ningú sobre les nostres armes i defenses, i farem i emmagatzemarem tantes armes, instal·lacions i míssils com necessitem", va dir ahir Rouhani.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va visitar Trump poc després que Macron també per defensar l'acord tancat el 2015. La 'premier' britànica, Theresa May, ha parlat diverses vegades per telèfon en els últims dies amb Trump per convèncer-lo que no deixi el pacte i el seu ministre d'Exteriors, Boris Johnson, viatjava avui mateix a Washington per una visita de dos dies amb el mateix objectiu.

El Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i la Xina van signar juntament amb els Estats Units un acord amb l'Iran perquè abandoni qualsevol intent de desenvolupar armes nuclears a canvi d'aixecar les sancions econòmiques internacionals que pesaven sobre el règim.

L'històric acord nuclear amb l'Iran

Trump ha criticat enormement aquest acord ja des de la campanya electoral, argumentant que fa concessions inacceptables a l'Iran. El president nord-americà ja va fer un primer pas per desentendre's del pacte fa unes setmanes, però el 12 de maig és la data límit que té legalment per decidir si es manté o no dins de l'acord.

També en previsió d'aquesta data límit, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va desplegar la setmana passada totes les seves armes mediàtiques per intentar precisament que Trump trenqui l'acord amb l'Iran, a qui Netanyahu acusa de mentir i d'estar desplegant el seu programa nuclear malgrat el pacte.

Israel ha sigut sempre un ferm opositor a l'acord amb l'Iran, un país enemic que ha estès la seva influència a la regió especialment des que és present a la guerra de Síria en suport del govern de Baixar al-Assad. El trasllat d'armament iranià a territori sirià és vist per Tel Aviv com una amenaça directa a Israel, per la qual cosa l'exèrcit israelià ja ha atacat en dues ocasions objectius militars iranians a Síria.

Més continguts de