ACORD NUCLEAR

L’Iran enceta una nova etapa amb el món

Rouhani veu l’aixecament de sancions com un “punt d’inflexió” cap a la recuperació econòmica del país

“El dia d’avui suposa una victòria política per als iranians. Queda clar que tenim un gran poder, el poder de la diplomàcia”, va afirmar ahir el president de l’Iran, Hassan Rouhani, en el discurs televisat que va oferir per celebrar la implementació definitiva de l’acord nuclear. Ho feia l’endemà que l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica fes públic en un informe que l’Iran està complint els compromisos que li exigeix el G-5+1 (EUA, França, Regne Unit, Xina, Rússia i Alemanya) dins del marc del Pla d’Acció Conjunt (JCPOA).

Ja fa setmanes que la República Islàmica treballa en la reducció del nombre de centrifugadores. El mes de desembre passat va enviar cap a Rússia gran part de les seves reserves d’urani enriquit i recentment el govern ha clausurat el reactor d’aigua pesant d’Arak, i l’ha omplert de formigó.

No hi ha dubtes que l’Iran compleix. I, davant d’aquesta evidència, el president Rouhani es va recrear ahir, durant el seu discurs, en els anys de “desconfiança” durant els quals Occident ha acusat la potència xiïta de voler fabricar bombes nuclears.

“Després de 12 anys de constància i resistència, així com de paciència i sacrifici, havent de suportar el martiri [assassinat] de diversos científics nuclears i després d’esforços incansables de diplomàtics, polítics i advocats, estem en un punt d’inflexió”, va subratllar el president iranià.

Aquest punt d’inflexió passa per l’aixecament immediat de les sancions financeres i econòmiques imposades pels EUA, la Unió Europea i el Consell de Seguretat de l’ONU. La seva derogació suposarà l’entrada al país d’una xifra ingent d’inversions estrangeres que engegaran la recuperació econòmica del país. També es preveu que en els pròxims dies els bancs iranians recuperin les relacions financeres amb els bancs estrangers.

“El comerç amb les potències estrangeres serà possible a través dels canals normals. Les exportacions funcionaran amb regulacions clares. Les limitacions a l’exportació de petroli seran derogades. Els bancs iranians podran cooperar amb els bancs internacionals i els actius congelats en sucursals estrangeres tornaran a l’Iran”, assegurava ahir Rouhani, que feia un repàs als beneficis que comportarà per al país l’entrada en vigor de l’acord atòmic.

Segons ha reconegut el mateix govern persa, el valor dels actius retinguts en entitats bancàries estrangeres superaria els 30.000 milions de dòlars. La injecció progressiva d’aquests dipòsits permetrà a un país econòmicament estrangulat començar a aixecar el cap.

Així ho esperaven ahir molts iranians que celebraven l’aplicació de l’acord. És el cas de Hussein, per a qui el pacte “tindrà segur un efecte positiu”. “Quan es va firmar l’acord hi va haver eufòria als carrers, cosa que significa que ha creat un efecte psicològic positiu claríssim. Després de l’aixecament de les sancions Occident mantindrà una bona relació amb l’Iran i això millorarà la situació econòmica del país”, explica.

La bona relació entre l’Iran i els Estats Units, que va començar a forjar-se durant les negociacions, va quedar palesa aquest cap de setmana amb l’intercanvi de presoners entre Washington i Teheran, en què els EUA van alliberar set iranians acusats de comerciar al país tot i la prohibició i l’Iran van posar en llibertat quatre nord-americans, entre els quals hi havia el corresponsal del Washington Post Jason Rezaian, acusat d’espionatge i empresonat des del juliol del 2014.

Col·laboració en terrorisme

En l’àmbit regional, l’Iran està convençut que jugarà a partir d’ara un rol important a l’hora de lluitar en col·laboració amb les potències occidentals contra els terroristes de l’Estat Islàmic. En aquest sentit, Rouhani va voler destacar ahir mateix que l’Iran és “l’únic país estable de la regió capaç de garantir la seguretat”.

En matèria econòmica, el líder de l’executiu iranià va aventurar que la nova situació permetrà al seu país arribar a un creixement del 5% l’any que ve. També va garantir que part dels actius que arribaran a l’Iran es destinaran a impulsar sectors no vinculats al petroli, per diversificar una economia excessivament dependent del cru.

Més continguts de