Els moderats i reformistes arrasen a Teheran

El líder dels fonamentalistes i consogre del líder suprem es queda fora del Parlament de l'Iran

Les llistes de candidats reformistes i moderats per Teheran en eleccions legislatives de divendres a l'Iran han arrasat en guanyar els 30 escons en joc en aquesta circumscripció, segons les últimes dades provisionals anunciades aquest diumenge pel Ministeri de l'Interior.

En un comunicat oficial, els responsables del recompte de vots apunten  que, amb gairebé dos terços dels vots escrutats de la capital (2.633.905), aquest grup copa tots els escons.

Gholamali Hadad Adel, consogre del líder suprem del país, Ali Khamenei, i candidat pel partit Principalista ha quedat fora de la cambra.

Els candidats reformistes també han dominar les eleccions per a l' Assemblea d'Experts, amb 14 dels 16 escons per Teheran, i que es preveu determinant en els propers anys en ser l'encarregada de triar un nou líder suprem.

La llista reformista està liderada per Mohamadreza Aref, exvicepresident sota el govern reformista de Mohammad Khatami (2001-2005) i inclou també com a número dos a Alí Motahari, una de les veus més actives per exigir la rehabilitació dels líders del moviment verd i més llibertats socials i polítiques al país.

Les autoritats iranianes donaran a conèixer avui el resultat final, que apunta a un virtual empat entre els principalistes, que actualment compten amb 167 diputats i el domini absolut de la Cambra, i els moderats i reformistes aliats del  president Hassan Rouhani, i que defensen les seves polítiques d' obertura a l'exterior i reforma econòmica.

55 milions d'electors

Es calcula que el 60% del cens de l'Iran va anar a votar a les eleccions de divendres