L'Iraq fa fora el governador de la regió de Kirkuk per permetre el referèndum d'independència

El Parlament ha autoritzat al primer ministre a "prendre mesures" per preservar la unitat nacional

El Parlament iraquià ha votat aquest dijous per acomiadar el governador de Kirkuk després d'una petició del primer ministre del país, Haider al-Abadi. La decisió de fer fora el governador, Najmaddin Kareem, es produeix després que Kirkuk –una província rica en petroli reclamada pel govern central de Bagdad i per la regió kurda autònoma al nord de l'Iraq– hagi votat a favor de participar en un referèndum fixat pel 25 de setembre sobre la independència kurda.

L'Iraq i els països veïns s'oposen al referèndum – Turquia ha dit aquest dijous que creu que és un error–. A principis d'aquesta setmana, el Parlament iraquià va votar per rebutjar-lo i va autoritzar al primer ministre Abadi a "prendre totes les mesures" per preservar la unitat nacional. Als legisladors iraquians els preocupa que el referèndum consolidi el control kurd sobre diverses àrees en disputa, la província de Kirkuk inclosa. 

El líder kurd Massoud Barzani, tanmateix, s'ha compromès a continuar amb el referèndum i continua insistint que la votació es realitzarà tal com està previst. Els diputats kurds han boicotejat la votació d'aquest dijous al Parlament iraquià.