03/04/2013

L'ONU alerta que l'amenaça nuclear no és un joc

2 min
Imatge cedida per l'agència oficial del règim el 29 de març amb Kim Jong-un firmant ordres militars.

Andorra la Vella.El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va alçar ahir la veu des d'Andorra -on era de visita oficial- contra l'escalada de tensió dels últims dies a la península de Corea. Lluny de la retòrica prudent que fa servir habitualment, Ban Ki-moon es va mostrar "molt preocupat" per la situació, va alertar que l'amenaça nuclear "no és un joc" i va assegurar que no es pot descartar que algun país caigui en les provocacions del règim de Pyongyang.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La situació ha arribat massa lluny i ja és hora de rebaixar la tensió", va afirmar el secretari general de l'ONU, per a qui no hi ha "cap necessitat" que Corea del Nord obri un "enfrontament" amb la comunitat internacional. "La retòrica agressiva i les demostracions militars només provoquen por i inestabilitat", va dir Ban Ki-moon des d'Andorra.

El secretari general d'aquesta organització es va mostrar disposat a "ajudar les parts en el camí del diàleg i la negociació", que són les úniques vies per les quals, va assegurar, s'ha de resoldre aquesta situació. "És el meu deure evitar la guerra i buscar la pau", va concloure.

"Estic convençut que ningú té la intenció d'atacar Corea del Nord pels desacords amb el seu sistema polític o la seva política estrangera, però, tot i això, tinc por que alguns no acabin per respondre amb fermesa a una provocació militar directa", va dir el secretari general de l'ONU referint-se a la possibilitat que es desencadeni un conflicte armat a la península de Corea.

El paper de l'ONU

És precisament en el marc de l'ONU que la comunitat internacional ha intentat que el règim nord-coreà faci marxa enrere en les seves ambicions armamentístiques nuclears. Per unanimitat de tots els seus membres -incloent-hi la Xina i Rússia-, el Consell de Seguretat de l'ONU ha reclamat fins a tres cops a Corea del Nord (anys 2006, 2009 i 2013) que no segueixi aquest camí. Però res no ha funcionat. I Pyongyang s'ha mantingut desafiador.

stats