L'ONU confirma 6.000 morts a la guerra d'Ucraïna

L'organisme denuncia centenars de morts en recents combats, malgrat l'alto el foc

L'ONU ha assenyalat avui que més de 6.000 persones han mort en el conflicte a l'est d'Ucraïna, i que els recents combats prop de l'aeroport de Donetsk i en la ciutat de Debàltseve han causat centenars de morts.

En el seu últim informe sobre la situació dels drets humans a Ucraïna, fet públic avui a Ginebra, l'Oficina de Drets Humans de l'ONU diu que en deu mesos i mig de conflicte armat (de mitjans d'abril del 2014 al 28 de febrer passat) ha documentat exactament 5.809 casos de morts i 14.740 ferits. No obstant això, explica que en vista que està pendent l'estimació de les víctimes en els combats més recents, pot afirmar que el nombre de morts ha superat els 6.000, entre civils i personal militar.

"Més de 6.000 vides s'han perdut en menys d'un any a causa dels enfrontaments a l'est d'Ucraïna. És imperatiu que totes les parts compleixin amb els Acords de Minsk" per al cessament de les hostilitats, ha comentat l'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein.

L'informe, elaborat a partir de dades recollides per observadors desplegats a Ucraïna, assenyala que el nombre de víctimes registrades entre inicis de desembre i mitjans de febrer -coincidint amb l'alto el foc- confirma que aquest període va ser el més violent del conflicte. Únicament en aquest lapse, 1.012 persones van morir i prop de 3.800 van ser ferides.

Zeid s'ha mostrat preocupat pels recents atacs a Kharkov i Odessa, i un altre que se sospita va passar a Mariupol, el passat 24 de gener, i ha advertit que si nous actes similars ocorren poden indicar "un capítol nou i més mortífer en aquest conflicte".

Es tracta del novè informe sobre drets humans preparat pels observadors de l'ONU, que treballen de forma independent de la missió que també té a Ucraïna l'Organització per a la Cooperació i Seguretat a Europa (OSCE), a càrrec de supervisar l'actual alto el foc.

Més continguts de