Publicitat
Publicitat

L'ONU denuncia un possible patró d'impunitat i brutalitat policial contra els negres als Estats Units

L'organisme insta a revisar algunes lleis estatals dels EUA que són massa "permissives" en l'ús de la força policial

Un grup de sis experts independents de les Nacions Unides han denunciat aquest divendres públicament que hi ha "una preocupació legítima" per la possibilitat que hi hagi als Estats Units un patró d'impunitat a la brutalitat exercida contra ciutadans afroamericans.

"La decisió [dels dos jurats de no imputar dos policies blancs que van matar dos homes negres desarmats] ha deixat moltes persones amb la legítima preocupació sobre un patró d'impunitat quan les víctimes de l'ús excessiu de la força són d'origen afroamericà o d'altres comunitats minoritàries", va afirmar la relatora especial sobre minories Rita Izsák.

Les protestes han crescut aquesta setmana als carrers de moltes ciutats dels Estats Units després de la decisió d'un gran jurat a Staten Island (Nova York) de no processar un policia blanc que va matar un ciutadà afroamericà desarmat, Eric Garner, després aplicar-li una clau d'estrangulament prohibida.

Aquest fet succeeix una setmana després que un altre gran jurat de Saint Louis (Missouri) decidís també que no fos acusat un altre policia blanc que va disparar en repetides ocasions a un jove negre desarmat, Michael Brown, i que també va provocar enorme indignació i violentes protestes a tot el país.

Els relators recorden que aquests dos casos "han renovat una onada de manifestacions als Estats Units contra el que és considerat per a molts en la comunitat afroamericana com assassinats il·legals i nous exemples de com la força letal és desproporcionadament usada contra homes joves afroamericans".

Per la seva banda, el relator especial sobre formes contemporànies de racisme Mutuma Ruteere va recordar les contínues evidències de pràctiques discriminatòries, que inclouen tenir com a objectiu de la policia els afroamericans.

"Els afroamericans tenen deu vegades més possibilitats de ser aturats per agents de tràfic que una persona blanca. A més, hi ha nombroses queixes que els afroamericans estan desproporcionadament afectats per l'ús letal de la força. Aquestes pràctiques han de ser eradicades", ha afirmat Ruteere.

"Els casos de Michael Brown i Eric Garner s'han afegit a la nostra preocupació precedent sobre la prevalença d'una antiga discriminació contra els afroamericans, especialment pel que fa a l'accés a la justícia i davant pràctiques policials discriminatòries", va afirmar Mireille Fanon Mendes France, presidenta del grup d'Experts sobre Persones de Descendència Africana.

El relator especial sobre execucions extrajudicials Christof Heyns va destacar que la llei internacional només permet l'ús letal de la força quan és absolutament necessària. "Les lleis de molts estats dels Estats Units són molt més permissives que la llei internacional, i creen una atmosfera on no hi ha prou límits a l'ús de la força. Les lleis haurien de ser revisades", ha conclòs.

Per la seva banda, Maina Kiai, relator de l'ONU sobre el dret a manifestar-se, va instar els que protesten que ho facin sense violència.

"Entenem que hi ha moltes persones que es deuran sentir enfadades i frustrades respecte a una decisió injusta. No obstant això és essencial que actuïn d'acord amb la llei i que no permetin que l'enuig generi més violència", va dir Kiai.

Més continguts de