L'OTAN demana a Putin rebaixar la tensió a Ucraïna, un altre cop

El secretari general, Anders Fogh Rasmussen, considera que la "guerra propagandística" de Moscou és "del tipus que no havíem vist des del final de la Guerra Freda"

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha demanat un altre cop a Moscou rebaixar la tensió a la crisi amb Ucraïna, en particular en les regions orientals d'aquest país, i el retorn de les seves seus tropes desplegades a les seves casernes.

"Estic molt preocupat per l'augment de la tensió a Ucraïna oriental. Veiem una campanya de violència concertada pels separatistes pro-russos destinada a desestabilitzar Ucraïna com a país sobirà", ha dit Rasmussen en un comunicat de premsa.

Ha afegit que la reaparició d'"homes amb armes russes i amb idèntics uniformes però sense insígnies, igual que va passar durant l'annexió il·legal i il·legítima de Crimea per part de Rússia, és un desenvolupament greu".

"Demano a Moscou que rebaixi la crisi i retiri les seves tropes, incloses les forces especials, de les zones frontereres d'Ucraïna", ha dit el líder de l'OTAN.

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha desplaçat a la frontera oriental ucraïnesa uns 40.000 soldats, reforçat amb tancs, caces, artilleria i helicòpters d'atac, calcula l'OTAN, que per la seva banda ha enviat els seus avions amb radar AWACS a Polònia i Romania i sis caces als estats bàltics per protegir l'espai aeri aliat.

Per a l'OTAN, "qualsevol interferència militar russa, sota el pretext que sigui, només aprofundirà l'aïllament internacional de Rússia".

Precisament, Rasmussen ha acusat Rússia, en una columna d'opinió al diari danès 'Politiken', de "parlar i comportar-se com un adversari" en la crisi d'Ucraïna.

Així mateix ha criticat la presència de "desenes de milers de tropes russes preparades per al combat al costat de la frontera d'Ucraïna" i ha considerat que la "guerra propagandística" de Moscou és "del tipus que no havíem vist des del final de la Guerra Freda".