L'accident aeri a Taiwan va ser culpa d'un error dels pilots

Després de fallar un dels motors, van apagar l'únic que encara funcionava, i això va restar tota la potència que mantenia l'avió en l'aire

L'accident aeri que va deixar 31 morts en estavellar-se al riu Jilong, a Taipei, el passat febrer va ser causat per un error dels pilots, segons s'ha fet públic aquest dijous en un informe redactat pel Consell de Seguretat Aèria de Taiwan (CSAT).

El capità de l'avió de TransAsia Airways va apagar per error l'únic motor que encara funcionava, després que el segon s'aturés per un problema mecànic.

Segons l'informe del CSAT, el pilot a càrrec de l'aeronau, el capità Liao Jian-zon, no va superar el simulador d'entrenament el maig de 2014, en part per "falta de coneixement per reaccionar contra flames al motor en les maniobres d'enlairament". Els examinadors van reconèixer també que el pilot "tenia tendència a passar per alt" les comprovacions de seguretat. Va aprovar-lo però al juny, abans de l'accident.

El text també recull que tenia " tendència a posar-se nerviós" i a cometre "errors orals" en l'enumeració de passos a seguir per engegar els motors. Exposa també una "falta de confiança" a l'hora de pilotar.

Error fatal

El CSAT ha explicat que tres minuts abans de l'accident, un dels reactors va perdre potència i per contrarestar-ho, va voler donar-ne més al que quedava intacte. No obstant però, va accionar l'accelerador al revés i en conseqüència li va restar força.

El pilot va adonar-se de l'error i va intentar tornar a engegar el motor de nou, però no va ser suficient per recuperar alçada i evitar que l'aeronau caigués amb 58 passatgers a bord.

TransAsia encara no ha reaccionat a l'informe, però s'espera que es facin declaracions al respecte aquest mateix dijous.