GRAN BRETANYA

L'alcalde 'olímpic' de Londres vol ser el relleu de Cameron si guanya la reelecció

La Gran Bretanya celebra eleccions municipals. El candidat 'tory' de la capital té sis punts d'avantatge, però els laboristes són favorits a la resta del país

Els britànics han començat a votar a les eleccions municipals que se celebren aquest dijous a Anglaterra, Escòcia i Gal·les. Més de 32 milions de ciutadans estan cridats a les urnes per decidir la composició de 196 municipis. A més diverses localitats votaran en referèndum si volen tenir un alcalde elegit directament per sufragi popular, al marge de la composició política del consistori.

Si guanya la reelecció, l'alcalde conservador de Londres, Boris Johnson, responsable de la candidatura olímpica de la capital britànica, vol convertir-se en la primera alternativa al primer ministre David Cameron, al davant del Partit Conservador. A les enquestes Johnson té sis punts d'avantatge sobre el seu rival laborista, Ken Livingstone.

Els resultats de Londres no se sabran fins última hora de divendres, perquè a la capital es fa servir un sistema de doble vot per a l'alcaldia en què els ciutadans, si ho volen poden emetre una primera i una segona preferència. Si un dels candidats obté més del 50% dels sufragis és escollit directament, però si el resultat és menor s'han de repartir les segones preferències entre els dos candidats més votats.

A la resta del país, els laboristes són els  favorits, amb un 40% a les enquestes, davant el 29% dels conservadors i un 11% per als liberals.

Més continguts de