Institucions europees
Internacional 17/01/2012

L'alemany Martin Schulz és escollit president del Parlament Europeu

S'ha complert el pacte entre socialdemòcrates i conservadors. També ha obtingut els suport dels liberals i de gran part dels verds

Agències
1 min
El proper president de l'Eurocambra, Martin Schulz / AFP

EstrasburgEl socialdemòcrata alemany Martin Schulz ha estat elegit president del Parlament Europeu per un període de dos anys i mig, en substitució del conservador polonès Jerzy Buzek. Schulz ha obtingut el suport de 387 eurodiputats d'un total de 670 vots emesos, en virtut d'un acord entre el Partit Popular Europeu i els socialdemòcrates, que es divideixen la legislatura. També ha tingut els vots dels liberals i de bona part dels verds.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els altres candidats han quedat molt lluny, la britànica Diana Wallis (ALDE, liberals) i Deva Nirj (ECR, els euroescèptics conservadors) amb 141 i 142 vots, respectivament. Set expresidents del Parlament Europeu van estar presents a la cambra per assistir a la votació.

La majoria dels eurodiputats esperen que el nou president sigui, com ha promès, la veu del Parlament a les institucions europees, en moments en què els governs, especialment Alemanya i França, pretenen dirigir la Unió Europea en solitari.

El copresident del grup verd, Daniel Cohn-Bendit, ha destacat que Schulz "defensa el mètode comunitari per fer front als intents de la renacionalització dels assumptes dels estats europeus.

Martin Schulz, de 56 anys, va entrar al Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) quan en tenia 18 i és eurodiputat des del 1994. El 2004 va assumir la presidència del grup socialista. La seva elecció ha despertat expectatives a Catalunya pels comentaris favorables a l'ús del català que ha fet als plens del Parlament.

stats