COSTA D'IVORI
Internacional 05/04/2011

França confirma les negociacions per a la rendició de Gbagbo

El ministre francès d'Afers Estrangers declara estar "al corrent" de les converses perquè Gbagbo deixi el poder. Les tropes del cap d'estat sortint demanen un alto el foc

Afp
2 min
El fins ara president de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, i el seu opositor i president electe, Alassane Ouattara (a la dreta)

Abidjan p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } El president sortint de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, està negociant la seva sortida del poder. Així ho ha confirmat el ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé, que ha declarat estar “al corrent” de les informacions sobre les converses perquè Gbagbo signi la seva rendició. El règim de Gbagbo, que s'ha negat fins ara a cedir la presidència al cap d'estat reconegut internacionalment, pot viure així les seves últimes hores com a cap d'estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ambaixador de Costa d'Ivori a França, Ally Coulibaly, nomenat pel president electe del país, Alassane Ouattara, ha manifestat anteriorment que Gbagbo està negociant la seva rendició. També ha afirmat que creu que Ggagbo "és viu", tot i que ha reconegut que Abidjan s'ha convertit en "una fira de rumors i no vull contribuir a la desinformació". "No és massa tard", ha afegit l'ambaixador, que ha dit que aquestes negociacions per deixar el poder sembla que van començar dilluns.

Alto el foc

Mentrestant, les forces d'Ouattara han atacat la residència de Gbagbo a Abidjan i el cap de les tropes del president sortint diu que ha aturat els combats i ha demanat un alto el foc. Amb l'ajuda dels bombardejos d'helicòpters francesos, els fidels del president electe han desencadenat l'ofensiva final per aconseguir els últims reductes on es fan forts els seguidors de Gbagbo i han aconseguit fer-se amb el palau presidencial.

Les tropes de la missió francesa Licorne, dins del dispositiu militar de les forces de Nacions Unides, ataquen des d'ahir les posicions dels soldats de Gbagbo. Ahir a la nit la presidència francesa va informar que el president de França, Nicolas Sarkozy, i el president electe de Costa d'Ivori, Alassane Ouattara, van parlar per telèfon, encara que no es van donar detalls del contingut de la conversa.

L'Elisi havia informat hores abans que Sarkozy havia respost positivament a la petició d'ajuda militar urgent de l'ONU per intentar evitar que la població civil de Costa d'Ivori continués sent víctima d'atacs d'armament pesant per part de les forces lleials a l'expresident Laurent Gbagbo.

stats