EL TERROR DE DAMASC
Internacional 04/07/2012

L'aparell de tortura sirià, al descobert

El règim de Baixar al-Assad combat la revolta popular que va esclatar fa 16 mesos amb la pràctica sistemàtica i generalitzada de la tortura. Ho ha documentat l'ONG Human Rights Watch.

Cristina Mas
4 min
L'aparell de tortura sirià, al descobert Catifa voladora Testimoni Postures doloroses Testimoni Electrocucions Testimoni Cops a les plantes dels peus Testimoni

BARCELONA."Els serveis secrets sirians tenen una xarxa de centres de tortura distribuïda per tot el país. No he vist mai cap altre règim en què la detenció, la tortura i la brutalitat dels mètodes policials s'emprin d'una manera tan indiscriminada", explicava ahir a l'ARA Ole Solvang, investigador de Human Rights Watch. L'ONG va fer públic ahir un informe en què documenta l'existència d'almenys 27 centres de detenció on es practica la tortura de manera "extensa i sistemàtica".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document posa al descobert el que passa a les clavegueres del règim sirià: els soterranis de les oficines de la muhabarat , els temuts serveis secrets formats per les quatre grans agències del país.

"Els serveis secrets sirians han treballat sempre de manera independent i sense fronteres clares en la jurisdicció de cadascuna. Emparant-se en l'estat d'emergència tenen una llarga història de detencions sense garanties i de vulneracions de drets. La suspensió de la llei d'emergència l'abril del 2011 no va canviar les coses", apunta l'informe.

Mitjançant els testimonis dels supervivents de les detencions, així com d'agents que han desertat del país, el document reconstrueix les condicions en aquests centres. Cel·les massificades i sense lavabo ni llits, aliments insuficients i en mal estat, falta d'assistència mèdica per als ferits i malalts... "Tots els detinguts que hem entrevistat, inclosos dones, nens i avis, han patit tortures o n'han estat testimonis, una realitat que corroboren els agents i els militars que han desertat", apunta l'investigador. Les desercions continuen: dilluns un grup de 85 soldats van travessar la frontera turca.

No n'hi ha dades oficials, però les entitats opositores compten el nombre de detinguts per milers des de l'esclat de la revolta contra el règim de Baixar al-Assad, el març de l'any passat. "La xarxa de centres de detenció s'ha quedat petita per als milers de detinguts en les protestes antigovernamentals: les autoritats han hagut d'habilitar estadis de futbol, bases militars, escoles i hospitals en les campanyes de detenció massiva", diu l'ONG.

Els mètodes de tortura acreditats per l'organització, una vintena en total, van des de les pallisses amb tota mena d'objectes fins a col·locar els detinguts en posicions doloroses, les descàrregues elèctriques, les cremades amb àcid de bateria, els abusos sexuals o els simulacres d'execució. Les seqüeles físiques també corroboren les tortures.

"En molts casos no pretenien obtenir informació, sinó només castigar els detinguts: ni tan sols feien preguntes, els torturaven i prou, per generar un clima de terror contra les protestes al carrer", explica Solvang.

Tensió amb Turquia

El president sirià, Baixar al-Assad, va voler rebaixar ahir la tensió amb Turquia per la crisi oberta arran del caça abatut el mes passat per l'exèrcit sirià. En una entrevista amb el diari turc Cumhuriyet Assad va "lamentar al 100%" l'episodi i va dir que no vol que derivi en una "escalada armada entre el dos països".

Catifa voladora

El detingut el lliguen per les mans, els peus i el pit en una fusta plana en forma de L (posició anomenada de la catifa voladora). Alguns expliquen que la fusta està tan plegada que la cara els toca les cames. El cap queda suspès a l'aire. En aquesta posició, els donen cops a les plantes dels peus o la cara.

Testimoni: Home detingut el març o l'abril del 2011 a Latakia. Va aconseguir fugir a Turquia i va ser entrevistat a Hatay.

“Em van plegar de manera que amb el cap tocava els dits dels peus. Em pegaven amb un cable de silicona i alguna cosa que semblava un cable elèctric. Vaig perdre el coneixement. Quan el vaig recuperar van plegar la fusta. Tots els músculs em tibaven. Em vaig desmaiar altre cop”.

Postures doloroses

El detingut és penjat del sostre pels canells, tocant a terra amb les puntes dels dits dels peus o totalment suspès a l'aire. Mantinguda durant hores, aquesta posició causa un dolor insuportable a tot el cos. Alguns expliquen que mentre els tenien penjats, els donaven cops o els aplicaven descàrregues.

Testimoni: Kalil, 31 anys, detingut en una protesta al nord del país, es va passar 5 dies a la seu de la brigada 215 de Damasc.

“Em van lligar les mans en una canonada del sostre. Amb prou feines tocava a terra amb els dits dels peus. L’endemà, un guàrdia amable va afluixar les cordes i vaig poder posar els peus a terra. Em van tenir així 3 dies, sense ni poder anar al lavabo”. [Quan el van alliberar tenia les cordes marcades als canells.]

Electrocucions

El detingut és lligat, sovint a una cadira, amb pinces elèctriques enganxades en parts del seu cos que el sotmeten a fortes descàrregues de manera repetida. Hi ha testimonis que han patit descàrregues als genitals, a la boca, al coll, al pit, les mans o les cames. Algunes deixen senyals de fortes cremades al cos.

Testimoni: Soldat detingut al centre d'intel·ligència de la força aèria, el juny del 2011, a Latakia. Va ser entrevistat a Turquia.

“No vaig confessar. L’interrogador va dir: «Porteu-me l’electricitat». El guàrdia va venir amb dos cables elèctrics. Me’n va posar un dins la boca, sobre les dents. Va començar a endollar-lo i desendollar-lo set o vuit vegades. Vaig sentir com si tot s’hagués acabat. No abandonaré aquest banc, vaig pensar”.

Cops a les plantes dels peus

El detingut és obligat a estirar-se i aixecar les cames. Li donen cops alhora amb cordes i bastons sobre les plantes dels peus. Amb les plantes ensangonades, els obliguen a posar-se drets i córrer. Després tornen a començar els cops als peus. Els que han patit aquesta tortura no poden tornar a caminar durant mesos.

Testimoni: Samir. Va ser traslladat a un dels centres de detenció dels serveis secrets de Damasc fa un any. Encara viu a Síria.

“No et pots imaginar com és de difícil suportar els cops dels guàrdies. Saben molt bé com pegar, com humiliar-te i com espantar-te. Amenaçaven de portar a la presó la meva mare i la meva dona i de violar-les. Simplement és insuportable. Amb això eliminen de tu qualsevol rastre d’humanitat”.

stats