Oslo
Internacional 10/04/2012

L'autor de la matança d'Utoya era conscient dels seus actes, segons un nou informe psiquiàtric

Anders Breivik no pateix cap malaltia psiquiàtrica i per tant s'enfrontarà a pena de presó pel doble atemptat. Un primer informe li havia diagnosticat esquizofrènia paranoide

Agències
1 min
Anders Breivik / AFP

CopenhagueEl noruec Anders Behring Breivik, autor confés dels atemptats del 22 de juliol a Noruega, té plena salut mental i, per tant, és responsable dels seus actes, segons un informe psiquiàtric presentat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Contràriament al que va concloure el primer examen al que va ser sotmès fa diversos mesos, el nou estudi subratlla que "no estava en un estat psicòtic" quan va cometre els atemptats en els quals van morir 77 persones.

Breivik va fer esclatar un cotxe bomba en el complexe governamental d'Oslo que va provocar la mort de 8 persones i tot seguit es va dirigir a l'illa d'Utoya, a 45 quilòmetres, on va disparar indiscriminadament a joves d'un campament d'estiu de les Juventuts Laboristes, 69 dels quals van morir.

"El pacient no té cap malaltia psíquica que debiliti significativament la seva capacitat per analitzar de manera realista la seva relació amb el món i no va actuar sota cap alteració de la consciència durant els actes dels quals se l'acusa", assenyala l'informe difós avui per una cort d'Oslo.

"Alt risc" que torni a cometre actes violents

L'informe apunta que hi ha un "alt risc" que Breivik, que serà jutjar a partir d'aquest dilluns, torni a cometre actes violents.

El primer informe psiquiàtric havia arribat a la conclusió que el fonamentalista cristià patia esquizofrènia paranoide i que estava pertorbat mentalment en cometre els atemptats. Si el segon examen hagués arribat a la mateixa conclusió, els fiscals s'haurien vist obligats a demanar el seu ingrés en un hospital psiquiàtric, però el diagnòstic oposat obre la possibilitat a una condemna de presó.

stats