Malàisia assegura que algú va desviar la ruta de l'avió desaparegut deliberadament

El govern del país confirma que els sistemes de comunicació van ser desactivats i l'aparell va volar durant hores en direcció oest

El primer ministre de Malàisia, Najib Razak, ha confirmat aquest dissabte que algú va canviar deliberadament el rumb del vol MH370 de Malaysia Airlines, que va desaparèixer amb 239 persones a bord fa una setmana. L'aparell, ha dit, va volar encara cinc hores més cap a l'oest després que es perdés el seu senyal als radars.

Malgrat no esmentar el segrest, l'exposició que ha fet dels fets el primer ministre fa que aquesta hipòtesi guanyi força. En qualsevol cas, ha dit, les noves informacions obliguen a replantejar les tasques de recerca de l'aparell i la investigació dels fets.

En una roda de premsa, el cap del govern malaisi ha relatat que algú va desconnectar els sistemes de comunicació de l'avió, un Boeing 777, i va forçar el canvi de ruta cap a l'oest. Les informacions "contundents" que va assegurar tenir concorden amb "una acció deliberada presa per algú dins l'avió", ha dit.

El primer ministre ha afegit que amb les noves dades que han contrastat ara, el vol MH370 va seguir emetent senyals a un satèl·lit fins a les 08.14 hora local (00.14 GMT) del mateix dissabte.

El radar militar malaisi va perdre el senyal de l'aparell quan volava sobre l'Estret de Malaca. Ara, les autoritats suposen que ha de ser al corredor que va des de l'oest d'Indonèsia i l'oceà Índic, o bé a la zona entre el nord de Tailàndia i la frontera del Kazajistan i el Turkmenistan. Fins al moment, les tasques de recerca s'havien centrat al Mar de la Xina Meridional.

El vol havia sortit de Kuala Lumpur a les 00.41 hora local (16.41 GMT de divendres 7) i tenia previst arribar a Pequín unes sis hores més tard, però va desaparèixer uns 40 minuts després de l'enlairament.

El Boeing tenia carburant per a 7 hores i mitja de vol, segons Malaysia Airlines i transportava 239 persones: 227 passatgers, inclosos set menors, i una tripulació de 12 malaisis.

Segons informacions de 'The New York Times' que no ha desementit el primer ministre, l'avió hauria fet un gir brusc cap a l'oest abans de desaparèixer dels radars civils i hauria pujat fins als 45.000 peus d'altura, molt per sobre del màxim autoritzat a aquests avions. L'últim senyal, segons aquest diari, situa l'avió a 25.900 peus (9.000 metres) al nord-oest de l'illa de Penang rumb cap a les illes Andaman.