Le Pen reclama eleccions a França per "posar el poder en mans del poble"

La líder del Front Nacional demana la dimissió d'Hollande. Parla de futures aliances amb partits d'extremadreta, però descarta Jobbik o Alba Daurada

La presidenta del Front Nacional (FN), Marine Le Pen, vencedora a les eleccions europees de diumenge a França, ha reclamat al president, el socialista François Hollande, que convoqui eleccions legislatives i també que pari la negociació del tractat transatlàntic. En declaracions fetes avui, tant en entrevistes com en una roda de premsa a Nanterre, Le Pen ha remarcat que el FN és un partit "de govern" i que assumeix davant l'UE el paper de "guaita".

"Reclamo la dissolució de l'assamblea, que no és en absolut representativa, ha subratllat Le Pen en una entrevista ràdio-televisada per RMC i BFM TV que recull l'agència EFE. Le Pen ha considerat que a la vista dels resultats en els comicis europeus, "s'ha de posar el poder en mans del poble i la única forma és dissolent la cambra" i establir un sistema proporcional per designar als nous diputats.

La líder d'ultradreta ha anat més enllà en assenyalar que "si es té en compte l'abstenció" que hi va haver diumenge (un 57% del cos electoral) i que el Partit Socialista es va quedar amb prou feines un 14% dels vots, Hollande "no té cap legitimitat" i "llavors el president de la República ha de dimitir".

En el terreny europeu, va exigir "parar el tractat transatlàntic" que negocien els 28 i els EUA, i també que França imposi el seu veto a una eventual entrada de Turquia a la UE i que el Govern, contra les normes europees "nacionalitzi Alstom per salvar aquesta empresa estratègica francesa".

Que el cap de l'Estat prengués aquesta llista de mesures "seria una forma d'admetre que ha perdut durament les eleccions europees", ha assenyalat.

Le Pen ha avançat que els 24 diputats aconseguits pel seu partit al Parlament Europeu "s'oposaran al tractat transatlàntic", "a qualsevol nova cessió de soberania" a les institucions europees, "a qualsevol nova política d'austeritat" i "defensaran França".

Aliança amb partits d'extremadreta

Preguntada sobre amb qui s'aliarà per formar un grup parlamentari, ha al·ludit a partits d'extremadreta d'Hongria i Grècia, i en general amb "una sèrie de moviments que estan interessats" en "impedir qualsevol nova avançada de l'Europa federal" perquè la seva voluntat és "restituir el poder al poble francès". En la roda de premsa posterior a Nanterre, ha descartat però aliar-se amb l'hongarès Jobbik o el grec Alba Daurada, tot assegurant que no comparteix la seva ideologia.

La presidenta del FN, que s'ha mostrat confiada en poder guanyar les eleccions presidencials franceses previstes per al 2017 -"crec que és possible que surti escollida"- ha qualificat d'"estratosfèrica" la intervenció televisiva ahir d'Hollande, que va dir que no canviaria de direcció política i que mantenia la seva intenció de reorientar l'UE cap al creixement.

Le Pen ha dit que sembla "escandalós (...) un president que parla per no dir res", "per insultar a un quart dels electors, en al·lusió al 24,85% dels vots aconseguits diumenge pel FN, i sobretot que reiteri que no canviarà en funció de las circumstàncies".

"El vot del poble sobirà no és una circumstància", sinó que "quan el poble para, se l'escolta", ha assenyalat, abans de citar com a contra-exemple al primer ministre britànic, David Cameron, que després d'haver sortit derrotat diumenge per l'antieuropeu UKIP, ha exigit que aquest missatge sigui tingut en compte per l'UE.

Més continguts de