TERRORISME

L’educació, altre cop en el punt de mira dels talibans pakistanesos

Almenys 22 morts en l’assalt a un campus universitari en un atac reivindicat pels insurgents

Almenys 22 persones van morir i desenes més van quedar ferides ahir quan uns milicians van atacar un campus universitari al nord-oest del Pakistan. Un líder dels talibans pakistanesos es va atribuir l’acció, una de les més violentes registrades els últims mesos en aquest país asiàtic, on la insurgència ha posat en el punt de mira les institucions educatives.

De fet, el lloc de l’assalt d’ahir, la Universitat Bacha Khan de Charsadda, és només a una quarantena de quilòmetres de l’escola de Peshawar on els talibans pakistanesos van matar 145 persones, la majoria nens, el desembre del 2014. Dos anys abans, els mateixos talibans havien disparat a Malala Yousafzai, la noia guardonada el 2014 amb el Nobel de la pau per la seva lluita en favor de l’escolarització de les nenes al Pakistan.

Irrompre al campus

Ahir, enmig d’una boira espessa, segons els testimonis presencials, un grup d’homes armats va irrompre al campus saltant els murs que el protegeixen i va començar a disparar indiscriminadament per tot el recinte. La policia va aconseguir abatre almenys quatre assaltants abans que fessin detonar els cinturons explosius. A la universitat hi estudien uns 3.000 alumnes i ahir acollia, a més, un recital de poesia amb la participació de 600 visitants.

Salma Khan, una funcionària de la universitat atacada, va explicar que, quan van veure que eren objecte d’un atac, ella i els seus col·legues es van tancar a les oficines, van apagar els llums i es van estirar a terra. “La universitat té el seu propi equip de seguretat, però no està preparat per afrontar un grup de talibans ben entrenats i armats”, va assegurar abans de concloure: “La nostra determinació a continuar educant la futura generació no serà pertorbada per un acte covard com aquest”.

Sajjad Ahmed, professor de sociologia en aquesta universitat, va explicar que els terroristes havien disparat a desenes d’alumnes, molts encara a les seves habitacions al campus. “No ho podré oblidar en tota la vida -va assegurar-. Els estudiants queien morts com qui talla una flor i la tira a terra”.

Kasib Jan, un estudiant de la universitat atacada, va assegurar a ARY TV que havia vist quatre o cinc homes armats amb turbants negres que cridaven consignes d’exaltació a Al·là. “Disparaven a tot arreu”, va explicar. “Els guardes de seguretat van intentar repel·lir-los però no tenien els mitjans necessaris. Ens hem amagat sota els bancs de la classe. Els hem sentit caminar, però han marxat. Hem sortit i ens hem posat a córrer fins a un lloc segur”.

El primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, va condemnar l’atac en un comunicat. “Estem determinats en el nostre compromís d’acabar amb l’amenaça del terrorisme al nostre país. Els sacrificis del nostre poble no seran en va”, va assegurar.

La seguretat, en evidència

Tot i que el govern ha intensificat la lluita contra els talibans, l’assalt a una nova institució educativa posa en evidència les forces de seguretat pakistaneses. Els insurgents ataquen aquests centres perquè estan relativament desprotegits, en comparació amb altres edificis de l’estat, i consideren que l’educació perverteix els principis del seu integrisme si no es fa seguint la xaria.

L’Estat Islàmic destrueix un monestir històric a l’Iraq

Unes imatges de satèl·lit van confirmar ahir la destrucció del monestir cristià més antic de l’Iraq a mans de l’Estat Islàmic (EI). Es tracta del monestir de Sant Elies, que feia 1.400 anys que s’aixecava en un petit turó prop de la ciutat de Mossul, al nord de l’Iraq. Segons els experts, el monument va ser arrasat a finals del 2014, poc després que els jihadistes entressin a la ciutat i la convertissin en el seu feu a l’Iraq. Fa un any, els jihadistes ja van publicar un vídeo on es veia com destruïen peces d’un alt valor històric al museu de Mossul. La mateix lògica destructiva va portar l’EI a dinamitar les ruïnes del conjunt monumental de Palmira, a Síria.