Internacional 18/05/2011

L'egipci Saif al-Adel, substitut interí de Bin Laden al capdavant d'Al-Qaida

Segons la CNN, ha tingut un paper predominant a l'organització els últims anys i podria ser un enllaç per aconseguir traspassar els suports que tenia Bin Laden a la seva mà dreta Ayman al-Zawahiri

2 min
L'egipci Saif al-Adel, en una de les poques fotografies que es conserven d'ell

Després de la mort d'Ossama bin Laden, Al-Qaida busca un successor al capdavant de l'organització. L'egipci Saif al-Adel, un exoficial de les forces especials del país, seria el substitut interí del líder de l'organització fins que la mà dreta de Bin Laden, Ayman al-Zawahiri, n'assumeixi la responsabilitat, segons explica CNN. L'egipci ha tingut un paper important dins la xarxa terrorista en els últims anys, però el fet de no ser d'un país de la península àrab, la terra sagrada dels musulmans, podria impedir-li rebre el suport de les cèl·lules del Iemen o de l'Aràbia Saudita, el país d'on era originari Bin Laden. De fet, els especialistes consideren que al-Adel podria ser el globus sonda d'al-Zawahiri, que també és egipci, per comprovar el suport que tindria un líder no àrab. Un dels primers reptes d'al-Adel al capdavant d'Al-Qaida serà comprovar fins a quin punt ha quedat ferida l'organització després de la mort de l'anterior líder i de la gran quantitat d'informació que les tropes dels EUA van recuperar durant l'assalt del 2 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al-Adel, que també és conegut amb el nom de Muhamad Ibrahim Makkawi, no va ser escollit pel consell formal d'Al-Qaida, que no es pot reunir per raons evidents, sinó per uns quants líders de l'organització a la zona de la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan, on la seva influència era important. De fet, ell va lluitar contra les tropes soviètiques a l'Afganistan durant la dècada dels vuitanta. Després de la caiguda del règim talibà el 2001, es creu que va traslladar-se a l'Iran. Segons fonts antiterroristes saudites, des d'allà va comandar alguns dels atemptats d'Al-Qaida al regne saudita. Ara s'especula també que s'hagi pogut traslladar al Pakistan.

stats