PORTUGAL

L’esquerra aconsegueix La presidència del Parlament

El bloc d’esquerra va vèncer ahir el primer pols que manté amb el centredreta de Pedro Passos Coelho, designat per formar nou executiu com a guanyador de les eleccions de diumenge passat. El cop de força de l’esquerra s’il·lustra en el socialista Eduardo Ferro Rodrigues, que des d’ahir és el president del Parlament amb el suport de la seva formació, els marxistes i els comunistes. “Els portuguesos esperen canvis en la cultura dels agents polítics”, va manifestar en el seu discurs d’investidura.

Les eleccions de diumenge passat van deixar un panorama incert a Portugal. Una victòria a les urnes de la coalició conservadora amb una majoria parlamentària de formacions d’esquerres disposada a governar, que implicaria un pacte inèdit al país. El problema és que el president del país, Aníbal Cavaco Silva, va fer valer les seves facultats i va demanar al conservador que formi executiu. Així que l’elecció de Ferro és un clar missatge per a Passos Coelho, que ha de presentar en els pròxims dies el seu programa de govern davant de la cambra. El bloc de l’oposició ja ha anunciat que no l’hi posarà fàcil i amb la seva majoria parlamentària tirarà enrere qualsevol de les seves propostes.

“El poble va escollir el programa polític” de la coalició de centredreta, va afirmar el diputat Luis Montenegro, que va lamentar que l’esquerra s’hagi atrevit a trencar una “regla d’or” de la política portuguesa. De fet, Ferro és el primer president del Parlament que no pertany a la formació més votada, cosa que, segons la formació conservadora, li treu legitimitat. També Cavaco Silva va censurar un eventual tripartit d’esquerres, ja que el considera “inconsistent” i “antieuropeu”.

Més continguts de