L’eurozona aprova l’inici de la negociació del tercer rescat

La setmana acaba per a Grècia lleugerament millor del que havia començat. Els ministres de Finances de l’eurozona van acordar ahir obrir oficialment negociacions per a un tercer rescat, xifrat en 86.000 milions d’euros. Així mateix, van ratificar per teleconferència la decisió dels Vint-i-vuit de donar llum verda al crèdit pont de 7.160 milions d’euros a l’executiu d’Alexis Tsipras. Amb els diners, Grècia podrà fer front al pagament al BCE de 3.500 milions d’euros dilluns vinent i a l’FMI els 1.500 milions que devia des del 30 de juny.

Així doncs, arrenquen unes noves negociacions per a un rescat en què Grècia haurà de tornar a rebre els homes de negre, els tècnics de la troica, que en les anteriors discussions el govern d’Alexis Tsipras havia aconseguit que no trepitgessin les institucions gregues. No obstant, el tercer rescat no és com l’anterior. Els socis han collat Tsipras amb mesures molt més concretes i dures per un programa que preveu prestar al país una quantitat només lleugerament inferior al segon rescat.

També es va validar ahir la decisió dels ministres de Finances dels Vint-i-vuit d’atorgar un crèdit pont a Grècia a través d’un fons en què participa tota la UE, ja que necessita urgentment liquiditat si no vol convertir-se en el primer país de la història a impagar a l’FMI i al BCE.

Un crèdit pont a vint-i-vuit

Els titulars de la zona euro van donar la benvinguda a la “constructiva” opinió dels països que no formen part de la zona euro, a qui se’ls han ofert garanties en cas d’un impagament de Grècia, per evitar les divergències inicials del Regne Unit, Dinamarca, Suècia, Polònia i la República Txeca. Així, l’Eurogrup va confirmar la possibilitat d’utilitzar els beneficis dels bons del 2014, ara en mans del BCE, així com el pressupost europeu, si Grècia no és capaç de tornar els 7.000 milions euros del crèdit pont d’aquí tres mesos.