Internacional 19/01/2012

L'excuiner dels Kim assegura que "Jong-un triarà un camí de canvi i de reforma" per a Corea del Nord

Kenji Fujimoto va tenir una relació molt propera amb Jong-un, l'actual líder nord-coreà, i afirma que sabrà "portar Corea del Nord en la direcció correcta"

Ara
3 min
Kim Jong-un, líder suprem de Corea del Nord / EFE

BarcelonaKenji Fujimoto, xef de sushi durant molts anys del líder nord-coreà Kim Jong-il, se'n va tornar al seu país natal: Japó. Sentia melangia de la vida a la seva terra. Des que va morir Kim Jong-il, el apó ha centrat l'atenció en ell, cosa que li ha donat una nova ocupació: anar a la tele a parlar sobre la primera família de Corea del Nord, segons publica Time.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Elegit des dels 9 anys

Fujimoto és una de les poques persones que es coneixen fora del cercle proper en el qual s'ha criat l'hereu del gran líder: el jove Kim Jong-un. Segons explica el cuiner, l'anunci que el continuador de la nissaga seria el més petit de tots es va fer anys enrere, en el novè aniversari de Kim Jong-un. "Kim Jong-il li va donar una cançó com a regal d'aniversari", diu Fujimoto. Aquesta cançó es diu Soroll de passos, cosa que fa pensar que l'havia elegit per seguir les passes de lideratge del seu pare.

L'aïllament de la família

Fujimoto, que se'n va anar de Corea del Nord el 1982 i va començar a treballar per a Kim Jong-il el 1988, no va conèixer bé el nen fins que aquest tenia 7 anys. Tot i viure amb la família, diu que ni ell i ni la majoria dels funcionaris de la casa no veien gairebé mai els dos fills més joves, Kim Sul-song i Kim Jong-chul. A qui reconeix que no va arribar a veure mai és Kim Jong-nam, que actualment està separat de la seva família i viu a Macau.

De cuiner a cangur

La seva situació inicial va ser tensa, recorda el xef. Tot i que va intentar ser dolç, els nens el miraven com si fos "un dels famosos soldats imperials japonesos". Amb el temps, i a instàncies del seu pare, Kim Jong-un va acabar acceptant Fujimoto.

Poc després, Fujimoto va ser elegit per acompanyar regularment el nen i jugar-hi, tant amb ell com amb els germans. Des d'una edat molt jove "Jong-un va ser sempre el líder. Decidia a què jugar. Parlava en nom del grup". Fujimoto, en canvi, descriu Jong-chul com de "cor càlid, més que no agressiu". Sempre deixava que el seu germà petit prengués la iniciativa. "Si jo fos el seu pare, hauria triat Kim Jong-un, també", assegura.

"Direcció correcta"

Fujimoto té grans esperances en el líder jove per a una de les nacions més aïllades i pobres del món. Kim Jong-un s'escapava a fumar a l'habitació de Fujimoto i, mentre eren junts, es preguntava per què disposava de tot i el seu país es moria de gana. "Ell pot portar a Corea del Nord a la direcció correcta", diu l'excuiner. "El que el seu avi Kim Il-sung no podia fer, i el que el seu pare Kim Jong-il no va fer, ho durà a terme Kim Jong-un. Jo crec que ell triarà un camí de canvi i reforma".

Bon record

Amb la vigilància de l'estat en augment, el xef va decidir abandonar Corea del Nord de manera permanent el 2001. El dia abans d'anar-se'n, va tenir una mala caiguda d'un cavall. Jong-un, que llavors tenia 18 anys, li va trucar per veure com estava. L'actual líder coreà va insistir a Fujimoto perquè anés amb el seus amics a una casa d'hostes a prop de Pyongyang, on ell i altres joves estaven preparant una festa. "Vaig córrer cap allà", recorda Fujimoto, i vaig veure que Jong-un bevia d'una ampolla de vodka amb alguns dels seus jugadors de bàsquet favorits de la selecció nacional. Jong-un sabia que Fujimoto se n'anava a Japó l'endemà, com feia regularment per aconseguir provisions per a la seva cuina. "Tornaràs, oi?", va demanar-li l'actual líder. Ell li va contestar que ho faria. "Llavors em va ordenar: 'Torna'. Potser devia veure que no ho faria", interpreta el cuiner. Fujimoto plora quan ho recorda i afirma que li sap greu haver "mentit".

stats