L'exèrcit israelià deté una desena de líders de Hamàs a Cisjordània

La tensió per la crisi de l'Esplanada posa en alerta el Consell de Seguretat de l'ONU, que es reunirà demà d'urgència

L'exèrcit israelià ha detingut aquest dissabte a la nit nou membres del moviment islamista Hamàs a Cisjordània, segons ha confirmat a l'agència Efe un portaveu militar que no ha aportat els noms d'aquests membres. "En total hi ha 29 detinguts, 9 dels quals pertanyen a Hamàs, durant les operacions a Judea i Samaria [denominació jueva de Cisjordània]", ha explicat l'exèrcit d'Israel.

Entre els detinguts hi ha l'exministre i parlamentari palestí Omar Abdel Razek, que ha sigut arrestat a la seva ciutat de residència, Salfit, segons ha informat l'agència Maan News. També han sigut detinguts Shaker Amara, de Jericó; Nedal Abu Rumileh, Omar Hanbali, Ali Lolah i Abdulsalam Abu Heya, de Nablus; Ashraf Daraghmeh i Mahmoud Mardawi, de Tubas; i Omar Hanbali, de Jenin.

Les detencions tenen lloc en plena escalada de tensió entre Palestina i Israel amb la violència desencadenada per les protestes contra les noves mesures de seguretat i restriccions imposades per Israel a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, després de l'atac del 14 de juliol en què van morir dos policies israelians i tres ciutadans palestins.

En els dos últims dies, hi ha hagut cinc palestins que han perdut la vida en enfrontaments amb les forces de seguretat a Jerusalem Est i Cisjordània i tres israelians de la mateixa família que han sigut assassinats per un palestí en una colònia en territori ocupat.

Arran dels greus aldarulls, el Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà aquest dilluns amb caràcter d'urgència per intentar rebaixar la tensió a Jerusalem, en una sessió convocada per Egipte, França i Suècia, segons ha apuntat el número 2 de la delegació escandinava, Carl Skau.

Mentrestant, però, les autoritats de Jerusalem han instal·lat càmeres de seguretat a l'Esplanada, mentre el gabinet de Benjamin Netanyahu es reuneix per decidir si retira els detectors de metalls, causants d'una crisi que fa témer a molts una nova Intifada i que ha costat la vida a una desena de persones.

Més continguts de