L'exèrcit iraquià llança una àmplia ofensiva contra l'Estat Islàmic per recuperar Tikrit

L'avanç terrestre de les tropes va acompanyat per bombardejos d'artilleria contra les posicions del grup jihadista

Les forces iraquianes han llançat aquest dilluns una àmplia operació militar per expulsar el grup jihadista Estat Islàmic (EI) del nord de la província de Saladí i recuperar la seu capital, Tikrit. Fonts militars han explicat a EFE que a les 05.00 hora local les tropes regulars, recolzades per milicians progovernamentals, han començat des de cinc eixos la seva ofensiva en aquesta regió, situada al nord de Bagdad. La campanya va ser ordenada diumenge a la nit pel primer ministre i comandant general de les Forces Armades, Haidar al Abadi, que es va reunir amb dirigents provincials i caps de seguretat a Samarra, la segona ciutat de Saladí.Saladí és una província de majoria sunnita que va caure en part en mans de l'EI el passat juny i que té valor simbòlic pel fet que va ser el bressol de la mort del dictador Saddam Hussein.

Segons les mateixes fonts, el primer eix d'atac va sortir de Samarra cap a Al Dur, població de naixement de Ezat Ibrahim al Dauri, el lloctinent de Saddam. El segon eix cobreix la via que uneix la base aèria Spiker, on l'EI va executar a desenes de soldats iraquians fa mesos, amb Tikrit, ciutat que també intenten recuperar les forces iraquianes des de la seva zona meridional. Altres objectius de l'operació de Saladí són la ciutat d'Al Alam i la zona d'Al Fatha.

L'avanç terrestre de les tropes va acompanyat per bombardejos d'artilleria contra les posicions de l'EI, el que ha portat a alguns jihadistes a fugir, han afegit les fonts castrenses. Fins al moment, l'exèrcit iraquià ha recuperat el barri d'Al Qadesiya, al nord de Tikrit, així com zones al nord de Samarra i altres a la localitat d'Al Dur.

Les forces iraquianes van efectuar a finals de l'any passat una gran ofensiva al sud de Saladí, que van aconseguir controlar a principis de gener. Des de llavors, s'ha congregat les tropes a Samarra per preparar l'operació d'aquest dilluns, que pretén alliberar completament aquesta província dels extremistes. Iraq viu des del juny passat una cruenta lluita contra l'EI, que ha proclamat un califat en zones sota el seu control al nord iraquià i sirià.

Més continguts de