Costa d'Ivori
Internacional 05/12/2010

L'expresident de Sud Àfrica fa de mediador a Costa d'Ivori

L'expresident de Sud Àfrica, Thabo Mbeki, ha arribat avui a Costa d'Ivori per fer de mediador del conflicte generat arran de les eleccions. Uns comicis que havien de solucionar la fractura oberta per la guerra civil fa deu anys, però que sembla que podria reobrir la crisi

Agències
1 min
Militars rebels en una cerimonia militar

Abidjan p { margin-bottom: 0.21cm; } Laurent Gbagbo, el perdedor dels comicis, s'ha declarat president, encara que la comissió electoral va declarar al seu rival, Alassane Ouattara, vencedor del comicis del 28 de novembre. Ouattara ha amenaçat el seu rival: si no deixa la presidència, ell formarà un govern paral·lel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cort constitucional, que té l'última paraula en els resultats de les eleccions i que està presidida per un aliat de Gbagbo, va cancel·la centenars de milers de vots d'Ouattara, sota acusacions d'intimidació i frau per part dels soldats rebels que recolzen Ouattara, i va declarar Gbagbo guanyador.

Les eleccions volien mantenir unida Costa d'ivori després de la guerra (2001-2003) entre nord i sud. Al menys, 15 persones han mort ja durant la celebració de les eleccions.

La visita de Mbeki espera trobar una sortia pacífica al desacord, per no arribar a una situació com la de les eleccions de Kenya del 2007, on la disputa arran dels resultats va portar a una guerra entre ètnies que va deixat 1.300 morts i centenars de milers de desplaçats.

stats