DESASTRES NATURALS
Internacional 31/08/2017

L’huracà Harvey i la seva vinculació amb el canvi climàtic

Els científics posen en evidència Trump després de la catàstrofe als estats de Texas i Louisiana

Mònica Bernabé
3 min
L’huracà Harvey i la seva vinculació amb el canvi climàtic

BarcelonaEl president nord-americà, Donald Trump, ha declarat reiteradament que el canvi climàtic és una pura “enganyifa”. Fins i tot l’any passat va afirmar en un programa de Fox News que és “una simple forma de cobrar impostos”. Ara, després que l’huracà Harvey -actualment convertit en tempesta- hagi assolat els estats nord-americans de Texas i Louisiana, l’interrogant és inevitable: el fatal huracà està relacionat amb el canvi climàtic?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La resposta dels científics és rotunda: l’augment de la temperatura mundial no ha causat l’huracà, asseguren. Però no tenen cap mena de dubte que el canvi climàtic ha agreujat substancialment les conseqüències d’aquest fenomen meteorològic. I encara més: Bob Ward, director de comunicacions de l’Institut d’Investigació Grantham sobre Canvi Climàtic i Medi Ambient, advertia abans-d’ahir en declaracions al diari britànic The Independent que “hi haurà més desastres com el de Houston si Trump continua fent retallades en política sobre canvi climàtic”.

Hi ha una llei física, l’anomenada equació Clausius-Clapeyron, que diu que una atmosfera més calenta conté més humitat, segons detalla Stefan Rahmstorf, copresident de l’Institut Potsdam per a la Investigació de l’Impacte Climàtic alemany. En concret, per cada grau centígrad que augmenta la temperatura, l’atmosfera pot contenir un 7% més d’aigua. “Això explicaria l’increment global de la pluja i també de la seva intensitat”, argumenta l’expert. I, així mateix, que una tempesta tropical hagi caigut durant dies sense parar sobre Houston, la quarta ciutat dels Estats Units. En un període, a més, en què no és habitual que es produeixin aquesta mena de fenòmens meteorològics. L’època d’huracans a l’Amèrica del Nord comença l’1 de juny, però a finals d’agost és difícil que se’n registri cap.

Temperatura de l’aigua

Stefan Rahmstorf adverteix que les tempestes tropicals encara podrien esdevenir més intenses en un futur, a causa de l’augment de la temperatura de l’aigua a la superfície de mars i oceans. “És a les superfícies on es formen aquestes tempestes”, aclareix el copresident de la institució alemanya. “L’aigua, però, ha de tenir una temperatura mínima de 26 graus centígrads”, afegeix. El problema és que molts mars i oceans han assolit aquesta temperatura amb l’escalfament global.

“A la zona dels Estats Units la temperatura de l’aigua ha augmentat 0,5 graus centígrads. I ha passat dels 30 als 30,5 graus”, explica el climatòleg i geofísic nord-americà Michael E. Mann. Així mateix, l’expert adverteix que el nivell del mar ha pujat uns 20 centímetres a causa del canvi climàtic des del segle XIX. “I ha sigut precisament això, la combinació d’inundacions a la costa i pluges torrencials, el que ha causat la gran devastació a Houston”, lamenta l’expert, posant en evidència que, sens dubte, l’augment de la temperatura mundial ha tingut un rol important en el desastre.

“L’increment tèrmic de l’aigua del mar, el desgel de les glaceres, la pèrdua de massa glacial a Groenlàndia i l’Antàrtida, i l’augment del nivell del mar empitjoren els efectes de les tempestes”, insisteix també el copresident de l’Institut Potsdam per a la Investigació de l’Impacte Climàtic. I augura una situació encara més dramàtica: “Al final del nostre segle, calculem que el nivell del mar augmentarà un metre, o fins i tot més”.

El director de comunicacions de l’Institut d’Investigació Grantham sobre Canvi Climàtic i Medi Ambient, Bob Ward, detalla que la política de Trump no ha fet sinó empitjorar encara més la situació. Per exemple, recorda que el 15 d’agost passat el president nord-americà va signar una ordre executiva per eliminar una altra ordre aprovada per Barack Obama el gener del 2015, que tenia per objectiu “millorar l’adaptació de les comunitats i els actius federals davant possibles inundacions” perquè, deia el text, “es preveu que augmentaran amb els efectes del canvi climàtic i altres amenaces”. En canvi, Trump va opinar que adoptar mesures per limitar el risc d’inundacions podria alentir el desenvolupament de noves infraestructures, com edificis i carreteres, segons assegura l’expert de l’institut d’investigació.

Amagar informació

Així mateix, Bob Ward declara que el 20 d’agost Trump va abolir el Comitè Assessor Federal per a l’Evaluació Climàtica Nacional, que aconsellava el govern sobre com fer que la informació sobre l’impacte climàtic fos més accessible al sector privat, les administracions municipals i les associacions cíviques. “L’última publicació d’aquest comitè advertia que l’escalfament global està afectant la intensitat de les pluges relacionades amb tempestes tropicals”, diu l’expert. “Trump està engegant una campanya perquè els nord-americans no tinguin informació sobre el canvi climàtic”, afegeix.

stats