França
Internacional 05/04/2012

'Libération' es pregunta: "Miratge d'independència a Catalunya?"

El diari francès sentencia que "els catalans paguen massa i Espanya, la seva madrastra, no els retorna el corresponent". El rotatiu diu que el "somni" independentista és "tangible" però "llunyà", i afegeix que Artur Mas és "autonomista de dia i independentista de nit"

Ara
2 min
Liberation

BarcelonaEl rotatiu francès 'Libération' dedica un article a preguntar-se fins on arriben els anhels independentistes de Catalunya. El diari es fa ressò del 16è congrés de Convergència Democràtica de Catalunya, on Mas va prometre que faria de la independència de Catalunya un objectiu polític.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És cert que en l'aire d'aquesta comunitat autònoma –una de les més riques d'Espanya, que representa un 20% del PIB nacional– s'hi respira un perfum d'independència cada vegada més fort", diu el rotatiu francès.

El diari diu que aquesta estratègia política "d'una formació fins ara moderada no es pot entendre si no és a la llum del descontent associat als recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Partit Popular contra l'Estatut català davant el Tribunal Constitucional".

'Libération' recorda la manifestació per la independència del juliol del 2010 i explica que va ser "una reacció a l'amputació de l'Estatut".

La independència, un somni "tangible" però "llunyà"

"La pregunta ineludible és: fins on arribarà aquesta distensió?", es qüestiona el rotatiu, i recorda que, des que va començar la crisi, "molts catalans s'han tornat independentistes perquè volen una veritable autonomia fiscal".

El diari accepta que la novetat no són les diferències entre Catalunya i Espanya, sinó el fet que "els sectors moderats del catalanisme polític declarin ara obertament les seves intencions independentistes i que les relacionin amb una crítica mordaç a la redistribució interregional de la riquesa al país".

"Els catalans paguen massa i Espanya, la seva madrastra, no els retorna el corresponent", sentencia.

"La recuperació política de l'independentisme per un partit de centre dreta al poder a Catalunya –gràcies a una sèrie de pactes amb el Partit Popular– té en compte una realitat tangible, el somni que acaricien centenars de milers o fins i tot milions de catalans: una nació independent".

Malgrat veure-la possible, el rotatiu creu que la independència és un "horitzó distant", i afegeix que "Artur Mas manté l'ambigüitat política en no prendre cap mesura concreta per establir un calendari per organitzar l'autodeterminació".

Artur Mas, diu el diari, és "autonomista de dia i independentista de nit".

stats