REVOLTES AL MÓN
Internacional 05/04/2011

Líbia accepta negociar però reitera que Gaddafi es queda

El portaveu del govern ha dit que estan a punt per a una "solució política" amb els poders mundials. Evacuats de Misurata, el punt més fort dels rebels a l'oest, han descrit la ciutat com un "infern"

Acn
2 min
LES VÍCTIMES DE GADDAFI A Bengasi els familiars dels morts en la revolta els recorden amb els seus retrats.

TrípoliEl règim del coronel Muammar al-Gaddafi estaria disposat a negociar canvis amb els rebels, sempre amb la condició sine qua non que el dictador segueixi al país. Així ho han confirmat fonts del govern libi, mentre ferits evacuats dilluns de la ciutat assetjada de Misurata asseguren que les forces de Gaddafi estan fent una "massacre".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La televisió líbia han mostrat imatges de Gaddafi saludant acòlits a l'exterior de la seva fortalesa a Trípoli. Però alguns residents de la capital, enutjats pels talls en el subministrament de combustible i per les llargues cues que han de fer per aconseguir béns bàsics a causa de la revolta i dels atacs aeris internacionals, han començat a predir obertament la caiguda imminent de Gaddafi.

El portaveu del govern, Mussa Ibrahim, ha dit que Líbia està a punt per a una "solució política" amb els poders mundials.

"Podríem tenir qualsevol sistema polític, qualsevol canvi: constitució, eleccions... qualsevol cosa. Però el líder ha de guiar aquest procés", ha dit Ibrahim quan li han preguntat pel contingut de les negociacions amb altres països.

Un emissari libi viatja des de dilluns a diversos països com Grècia, Turquia o Malta en missió diplomàtica, però els seus objectius no han transcendit.

Mentrestant, una font oficial algeriana ha explicat a Reuters que el grup terrorista al-Qaida està explotant el conflicte libi per adquirir armes, inclosos míssils terra-aire.

Tant el departament d'Estat dels Estats Units com els rebels contraris a Gaddafi han mostrat preocupació per aquesta possibilitat.

Un infern

Però mentre la guerra de les negociacions es lliura als despatxos, la guerra real es lliura sobre el terreny i cobra víctimes cada dia.

Evacuats de Misurata, el punt més fort dels rebels a l'oest de Líbia, actualment assetjat per les forces de Gaddafi, han descrit la ciutat com un "infern". Segons han explicat, les tropes del dictador estan utilitzant tancs i franctiradors contra els veïns, farcint els carrers de cadàvers i omplint els hospitals de ferits. És un extrem que nega el règim.

"Heu de visitar Misurata per veure la massacre de Gaddafi", ha dit Omar Boubaker, enginyer de 40 anys ferit de bala a la cama, que ha estat dut fins al port tunisià de Sfax per un grup d'ajuda francès. "Hi ha cadàvers als carrers. Els hospitals estan desbordats".

Misurata es va aixecar contra Gaddafi el mes passat al costat d'altres poblacions. Aquesta encara aguanta, però moltes de les altres han estat represes per les forces del govern.

L'ONU admet que és "molt difícil" saber quan es resoldrà el conflicte

L'enviat especial de l'ONU a Líbia, Abdul Ilah Khatib, ha dit aquest dilluns als membres del Consell de Seguretat que "és molt difícil saber quant de temps es tardarà a resoldre el conflicte a Líbia". Khatib ha informat sobre les seves converses amb membres del règim libi i de l'oposició."Estic involucrat per aconseguir un alto el foc que sigui acceptat per ambdues parts... i que obriria la porta a una solució política", ha dit, afegint que malgrat la intervenció de la coalició i la imposició d'una zona d'exclusió aèria "la lluita sobre el terreny continua". Khatib ha dit també que els rebels reclamen "atenció urgent" de la comunitat internacional per poder vendre petroli i gas i aconseguir així finançament.

stats