MÓN
Internacional 17/02/2011

Líbia es prepara per al seu 'dia de la ira'

Líbia s'afegeix a l'onada de protestes contra governs autoritaris que sacseja el nord de l'Àfrica. Contagiats per l'exemple de Tunísia i d'Egipte, activistes antigovernamentals han estat utilitzant les xarxes socials per convocar una protesta batejada com el 'dia de la ira'

Agències
2 min
Líbia

Trípoli, LíbiaAlmenys catorze persones han mort a Líbia durant les protestes contra el règim de Muammar al-Gadaffi, segons ha informat la cadena de televisió Al-Jazira. Les protestes s'han extès a tot el país en el que s'ha anomenat 'dia de la ira', una expressió que ja es va utilitzar en les revoltes d'Egipte i Tunísia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment ja hi ha hagut notícia de diversos enfrontaments en dues ciutats aquest dimecres a la nit, uns aldarulls que haurien comportat dos morts a la ciutat d'Al-Bayda.

D'altra banda, dotzenes de persones van resultar ferides en manifestacions violentes dimarts a la nit, a la ciutat de Bengazi, a l'est del país.

Aquestes manifestacions són les primeres que desafien el poder establert a Líbia, on la dissidència no és tolerada.

En els enfrontaments amb la policia, els manifestants haurien incendiat vehicles i haurien llençat contra els cossos de seguretat pedres i còctels Molotov. Aquests, al seu torn, haurien contestat disparant pilotes de goma i haurien utilitzat canons d'aigua per dispersar-los.

En aquest cas, la guspira que ha encès les protestes ha estat l'arrest de Fathi Terbil, que representa els familiars d'un miler de presoners suposadament morts per les forces de seguretat a la presó Abu Salim de Trípoli el 1996. Posteriorment hauria estat alliberat.

El govern libi, liderat amb mà ferma pel coronel Muammar al-Gadaffi des del 1969, s'ha mostrat sensible a l'onada de manifestacions que sacseja el nord de l'Àfrica i que ja ha comportat la caiguda dels sàtrapes de Tunísia i Egipte, i segurament per això ha alliberat més d'un centenar de membres d'un grup islamista prohibit empresonats a la presó d'Abu Salim aquest dimecres.

Des de la Unió Europea, d'altra banda, s'insta Líbia a permetre la llibertat d'expressió, alhora que es fa una crida a la calma i a evitar la violència.

Gaddafi ostenta el poder des del cop d'Estat que va protagonitzar el 1969, per bé que sempre insisteix que el país està governat per un seguit de comitès del poble. Amb tot, molts observadors externs consideren que Líbia és un estat policial que Gaddafi controla completament.

stats