República Txeca
Internacional 18/12/2011

Líders polítics i destacats activistes elogien Václav Havel

Les lloances a la importància que Havel ha tingut per la història d'Europa han arribat d'arreu tan bon punt s'ha conegut la notícia de la seva mort

Agències
2 min
Havel saluda els txecs que celebren la fi del règim comunista i el nomenament d'un nou govern, el desembre de 1989 / AFP

PragaHelmut Kohl

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ex canceller d'Alemanya Helmut Kohl, que estava al capdavant de la Cancelleria quan l'any 1989 es va produir la "Revolució de Vellut", ha reconegut la importància històrica de Havel. "Era un gran home sense el qual la llibertat a Europa no hagués estat possible", ha dit Kohl.

Angela Merkel

La cancellera alemanya ha dit que ella i els seus compatriotes tenen molt a agrair a Havel. "El seu compromís amb la llibertat i la democràcia són inoblidables, igual que el seu sentit de la humanitat", ha reconegut Merkel.

David Cameron

El primer ministre del Regne Unit ha recordat que el comunisme no va poder silenciar-lo. "Ningú de la meva generació oblidarà les potents escenes de fa dues dècades a la Plaça Wenceslau", ha recordat Cameron. "Europa té un deute profund amb Václav Havel, el seu exemple i la causa per la qual va lluitar no moriran mai".

Liudmila Alexeyeva, antiga dissident soviètica

"Gent com ell no apareix cada generació ni en cada país", ha dit la coneguda ex dissident soviètica i militant russa pels Drets Humans Liudmila Alexeyeva. "Nosaltres teníem a Andrei Sakharov i els txecs tenien Václav Havel". Després de comparar-lo amb el científic dissident i Premi Nobel de la Pau, Alexeyeva ha afegit que Havel era "algú que ha seguit els seus principis morals al llarg de tota la seva vida".

Lech Walesa, expresident de Polònia

"Havel era un gran teòric dels nostres temps i la seva veu es trobarà molt a faltar a Europa, sobretot ara que travessem una seriosa crisi", ha declarat Walesa que, com Havel, va passar de dissident a cap d'Estat durant la caiguda del comunisme el 1989. El líder de l'històric moviment polonès Solidaritat ha recordat Havel com un "gran orador en la lluita per la llibertat, la democràcia i l'alliberament del comunisme".

stats