En breu
Internacional 24/04/2013

L'islamisme radical va influir en els germans Tsarnaev

Ara
2 min
L'islamisme radical Va influir en els germans Tsarnaev

BarcelonaEls sospitosos van actuar sols

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els sospitosos de l'atemptat de Boston van actuar sols però motivats per creences d'islamistes radicals. És l'explicació que n'ha donat, de moment, Dzhokhar Tsarnaev, el jove de 19 anys capturat per la policia divendres i que es recupera a l'hospital de diverses contusions i trets. L'FBI va interrogar-lo diumenge tot i els problemes que té per parlar. Segons fonts policials, Dzhokhar també va assegurar que el seu germà gran, Tamerlan -mort durant l'operació militar per capturar els sospitosos-, va ser l'encarregat de liderar l'operació, que va deixar un balanç de tres morts i més de 260 ferits a la línia de meta de la Marató de Boston. Segons el jutge, el jove Tsarnaev està "lúcid, és mentalment competent i és conscient de la naturalesa dels procediments".

La dona de Tamerlan, en estat de xoc

Tant la justícia nord-americana com la policia estan duent a terme una gran investigació per corroborar les declaracions de Dzhokhar, que podria afrontar la pena de mort. Els agents també han viatjat fins a Makhatxkalà (el Daguestan, Rússia), on viu la família Tsarnaev. "El meu fill és només el meu fill", va respondre ahir la seva mare als periodistes que esperaven ansiosos davant de casa seva que donés explicacions per la deriva terrorista dels seus fills. La dona de Tamerlan, la nord-americana Katherine Russell, de 24 anys i amb una filla de dos anys, també està col·laborant en la investigació. El seu advocat va assegurar que està en estat de xoc i que no en sabia res. La policia no la considera sospitosa.

L'FBI, obligat a donar explicacions

L'FBI es va veure obligat a respondre ahir davant del comitè d'intel·ligència del Senat per haver descartat la investigació de Tamerlan, després que un país estranger -suposadament Rússia- els hagués alertat de la deriva radical perillosa del sospitós i d'un possible viatge per entrenar-se. Tamerlan va visitar el Daguestan sis mesos durant el 2012, però l'FBI no va rebre la informació per un error tipogràfic en el seu nom en els documents de viatge, segons va defensar el senador republicà Lindsey Graham.

stats