Llibertat provisional per al periodista turc detingut a Barcelona

L'Audiència Nacional el deixa lliure perquè té un domicili a Barcelona facilitat per l'Ajuntament

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha decretat la llibertat provisional del periodista suec d'origen turc Hamza Yalçin, detingut el 3 d'agost a l'aeroport del Prat (Barcelona) arran d'una ordre emesa per Turquia a través d'Interpol.

La Fundació Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR), que representa Yalçin a través del despatx d'advocats ILOCAD, ha informat de la decisió del jutge Moreno, que ha acordat que el periodista comparegui de forma setmanal al jutjat més proper al seu domicili, li ha retirat el passaport i li ha obligat a proporcionar un número de telèfon per estar localitzable.

El jutge li havia denegat la llibertat provisional el passat 26 d'agost per risc de fugida, però ara, a proposta de la Fiscalia, ha valorat el fet que l'escriptor tingui un domicili a Espanya, que li ha estat facilitat a través de l'Ajuntament de Barcelona, on pot esperar la decisió definitiva sobre la seva extradició.

Segons la interlocutòria del jutge, ha quedat acreditat que Hamza Yalçin compta amb un domicili a la ciutat de Barcelona facilitat per l'entitat PEN Català en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, que garantirà d'allotjament a Espanya.

Moreno va dictar presó provisional per al periodista turc-suec arran de la seva detenció el 3 d'agost a Barcelona, entre altres motius, per negar-se a ser lliurat a Turquia, país on suposadament no resideix des del 1998, i per falta d'arrelament a Espanya.

En conèixer l'ingrés a presó del periodista, nombroses organitzacions periodístiques, legals i polítiques van denunciar que Turquia persegueix Yalçin per ser un periodista crític amb el règim turc i van demanar Espanya que desatengués la petició d'extradició i el posés en llibertat.

Dies després, va ser arrestat a Granada l'escriptor turc-alemany Dogan Akhanli, de 60 anys, també a petició de les autoritats turques, si bé en aquesta ocasió el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va acordar deixar-lo en llibertat provisional mentre es tramita l'expedient d'extradició.

Yalçin va ser detingut a l'aeroport de Barcelona quan anava a volar a Londres. És redactor d'un mensual que es publica a Istanbul, encara que ell resideix a Suècia "i no ha visitat Turquia des de 1998", segons va assegurar a Efe el seu compatriota, l'escriptor Kurd Baksi, arran de la seva detenció.