GRAN BRETANYA

Londres diu l'últim adéu a Thatcher

La catedral Saint Paul ha acollit 2.300 convidats del país i estrangers. El cost del funeral i els honors a una figura que divideix el país han generat polèmica. El bisbe de Londres ha demanat deixar de banda la controvèrsia que ha envoltat la seva vida política

La solemnitat ha marcat aquest dimecres el funeral de l'ex primera ministra britànica conservadora Margaret Thatcher. Davant de la polèmica que ha generat un funeral valorat en més de 12 milons d'euros, el bisbe Richard Chartres, que ha oficiat la cerimònia a Saint Paul, ha demanat deixar de banda la controvèrsia que ha envoltat la seva vida política.

En presència de la reina Elisabet II i més de 2.300 convidats, Chartres s'ha dirigit a la congregació reunida a Saint Paul, a Londres, per dir l'últim adéu a la Dama de Ferro, en una cerimònia que posa fi als homenatges a la seva memòria.

Durant l'acte religiós i davant del taüt situat a la nau central del temple cobert amb la bandera britànica, la néta de l'exmandatària, Amanda Thatcher, i el primer ministre britànic, el també conservador David Cameron, han llegit passatges de la Bíblia abans que se sentís la música de Henry Purcell.

En la seva intervenció, Chartres ha recordat la vida de Thatcher des del començament com a estudiant de Química fins que va arribar al poder el 1979, però ha demanat, sobretot, deixar de banda la controvèrsia que envolta el seu llegat polític per concentrar-se en la persona "subjecta al destí comú de l'ésser humà".

"Després de la tempesta d'una vida envoltada per la controvèrsia política, hi ha una gran calma", ha admès el bisbe, i ha recordat que el debat sobre les seves polítiques ha de ser al Parlament perquè "avui i aquí no és ni el moment ni el lloc" per fer-ho.

Thatcher encara desperta fortes tensions entre els que admiren la seva gestió de Govern (1979-1990) i els que recelen les seves polítiques neoliberals que van posar fi a molts llocs de treball.

A més de la reina i els membres del Govern, al funeral de Saint Paul hi han assistit convidats del Regne Unit i d'arreu del món, com ara els seus antics enemics polítics, com Michael Heseltine, que va li desafiar el lideratge el 1990 i li va propiciar la caiguda del poder després d'haver guanyat tres eleccions consecutives.

També hi han assistit els ex primers ministres britànics John Major (conservador), Tony Blair i Gordon Brown (laboristes). Thatcher ha rebut un funeral amb honors militars, sense ser d'Estat, però amb tota la pompa que estableix el protocol.

Ha estat la primera vegada que la reina Elisabet II assisteix al funeral d'un primer ministre des del 1965, quan va anar al de Winston Churchill, considerat una de les figures nacionals més importants de la història pel seu paper a la II Guerra Mundial.


Seguici al carrer

Nombroses persones han seguit el seguici fúnebre des de primera hora del matí als punts més importants de Londres. Amb banderes britàniques i, en molts casos, amb roba fosca, el públic s'ha posat darrere les reixes instal·lades per les forces de seguretat al llarg del recorregut que del seguici des de la capella de Saint Clement, de la Reial Força Aèria ( RAF), a l'avinguda Strand, fins a la catedral.

A les reixes també s'hi ha pogut veure penjada una bandera de les Malvines, les illes per les quals Thatcher es va enfrontar amb l'Argentina a la guerra del 1982.

Ha estat important la presència policial als carrers de Londres, on els agents han revisat bosses i motxilles com a mesura de seguretat, sobretot  per la previsió de protestes de grups que han criticat la gestió de l'ex primera ministra.